Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Miért van zárva az alapítványi játszótér?

2015. április 07. - Kelemen Krisztián

Több lakó is kérdezte tőlem és az Alapítvány Kuratóriumi tagjait is, hogy miért van zárva a játszótér a volt Szent Györgyi Iskola mellett. Hogy mindenki kellőképpen jól informált legyen ebben ügyben és elejét vegyük a fals információknak, ezért tartottam ma egy sajtótájékoztatót a játszótéren. Nagy meglepetést okoztak a médiák képviselői azzal, hogy megjelentek, persze tisztelet a kivételnek és azért írom ezt, mert az eddigi tapasztalat azt mutatta, hogy ellenzéki képviselő mondanivalójára nem nagyon volt eddig kíváncsi a legtöbb sajtóorgánum, de most még a Szombathelyi TV is kijött, az más kérdés, hogy mi és hogyan kerül majd adásba. Minden esetre én nagyon örültem és köszönöm, hogy eljöttek, remélem, hogy e tekintetben is jó irányba fognak változni a dolgok.

dscf1764.JPG

Sokan tudják, hogy ennek a játszótérnek az állapota évek óta csak romlik, erre egy jó bizonyíték a következő cikk a Vas Népe napilap online felületéről, mely a 2014.júniusi állapotot mutatja be: http://vaol.hu/szombathely/elhanyagolt-jatszoter-a-joskar-ola-lakotelepen-1625889

Persze, akkor még nem én voltam a lakótelep önkormányzati Képviselője.

joskarola06szp_resize3_800x600.jpg

A sajtótájékoztatón a következőket mondtam el:

A Joskar-Ola Lakótelepért Alapítvány és az akkori önkormányzati Képviselő Pavelkovits László 2001-ben adta át ezt a játszóteret, melynek kivitelezési költsége több, mint 7 millió forint volt. Ennek finanszírozását az Alapítvány lakossági és vállalati adományokon kívül, pályázati forrásokból oldotta meg. A játszótér felújítása, karbantartása időszerű, sok alkatrészt cserélni kell, és már az ütéscsillapítás is hiányzik. Már tavaly több lakó jelezte a médiához eljuttatott levelekben a játszótér rossz állapotát. 
joskarola10szp_resize3_800x600.jpg
Januárban az Alapítvány készíttetett egy felmérést, amelyből egyértelműen kiderült, hogy ha a jelenleg balesetveszélyes játszótér nem lesz felújítva, akkor az előre meghatározott időpontban, azaz április elsején nem nyithat ki. Az Alapítvány kért egy árajánlatot a játszótér kivitelezőjétől, melyben 1.850.000 forintban határozták meg a felújítási munkálatok költségét.
Én, mint a körzet képviselője ezt a problémát jeleztem az önkormányzat felé, és még a januári Közgyűlésen kértem a városvezetéstől az Alapítvány támogatását 2 millió forinttal, melyet a Fidesz frakció és Puskás Tivadar Polgármester leszavazott. 
Információim szerint az Alapítványnak nincsen 2 millió forintja a felújításra, mert az elmúlt években is szinte csak önkormányzati támogatásból tudott gazdálkodni, melyet jobbára a Joskar-Ola Napok szervezésére tudtak felhasználni.  
A februári Közgyűlésen szintén előterjesztettem a játszótér felújítását és a 35 millió forintos Polgármesteri Hivatal gépjárműbeszerzés terhére kértem az Alapítvány 2 millió forintos támogatását. Ezt az indítványt a Fidesz frakció és Puskás Tivadar Polgármester szintén leszavazta.
Elfogadhatatlannak tartom azt a tényt, hogy az adófizetők pénzéből 35 millió forintból új autókat vásárolnak maguknak a városatyák, de a gyerekek érdekében egy játszótér felújítására nincsen 2 millió forint, azaz lenne, de nem akarnak adni. Elfogadhatatlannak tartom azt a tényt, hogy a gyerekek játszóteréből politikai kérdést csinál a fideszes városvezetés és ezzel a gyerekeket és a lakókat büntetik. Folyamatosan kb. 150 gyerek használja ezt a játszóteret.
Jelenleg az Alapítvány és az Önkormányzat között van egy együttműködési megállapodás, mely egyértelműen kimondja, hogy a játszótér tulajdonosa az önkormányzat és csak a kezelője az Alapítvány. 
Ez a bánásmód, ez a hozzáállás a városvezetés részéről elfogadhatatlan számomra, és felszólítom Puskás Tivadar Polgármester Urat és a Fidesz frakciót, hogy ne diszkriminálja a Joskar-Ola lakótelepet csak azért mert nem fideszes képviselője van a körzetnek.
Én, mint Képviselő az itt lakókat képviselem, politikai nézet szerinti megkülönböztetés nélkül, ezért mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a játszótér még a nyár előtt ki tudjon nyitni a gyerekek örömére.
jatszoterjoskarola_4.jpg
A sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatban a Vas Népe munkatársai felkeresték az önkormányzat illetékeseit, akik nem kívántak az ügyben állást foglalni! Vajon miért?
A helyszíni sajtótájékoztató után, a Nyugatrádióba kellett mennem egy interjúra és nagyon jól esett, hogy a nyugatrádióban elhangzott sajtótájékoztatóm után több lakó is felhívott telefonon, hogy felajánlja a segítségét az alapítványon keresztül a gyerekek játszóterének felújításához. Így kell! És meg is fogjuk oldani, mert bármi lehet fontos, de a gyerekek a legfontosabbak!
Források:
http://vaol.hu/hirek/nem-gyerekjatek-zarva-tart-a-joskar-ola-lakotelepen-a-jatszoter-mert-nincs-penz-a-felujitasara-1690769
http://www.alon.hu/baleset-joskar-ola-szombathely-jatek-gyerek/joskar-ola-lakotelep-iden-zarva-marad-jatszoter
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/91668_nincs_penz_a_joskar_olan_levo_jatszoter_megujitasara
Fotók: Szendi Péter
süti beállítások módosítása