Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

A Lakossági Fórumról röviden...

2015. október 27. - Kelemen Krisztián

A Lakossági Fórumon megközelítőleg ötven lakos vett részt, akik a meghívott előadók tájékoztatói után feltehették kérdéseiket. A lakosságtól több konstruktív javaslat is érkezett a lakótelepet illetően, azonban nagyon kevés volt az olyan felvetés amivel még nem foglalkozunk aktívan. Nagyon sok olyan témával kapcsolatban szóltak hozzá a lakók, amelyeknek megoldása már folyamatban van.

lakforum05szp.jpg

Nagy vonalakban a következőkről volt szó:

Parkfenntartás: a lakóktól hozzám érkezett visszajelzések alapján látványos fejlődés történt az elmúlt évhez képest. Folyamatos az után követés, és a lakossági bejelentéseknek eleget téve a parkfenntartó munkatársai folyamatosan végzik el azokat a feladatokat, amelyek indokoltak. Ilyen például a bokrok, cserjék, fák visszametszése vagy a zöldterületen található hulladékok elszállítása. Szó volt arról is, hogy a parkfenntartó folyamatos fejleszti tárgyi eszközeit, hogy a lehető legpraktikusabban tudják munkájukat elvégezni. 

Parkolási problémák: felvetődött a lakók részéről, hogy a Barátság utcai (Bercsényi Miklós Általános Iskola mellett) parkolók parkolási problémáit esetleg a fizetőparkolás bevezetése oldaná meg. Véleményem szerint a lakótelepen van lehetőség arra, hogy a meglévő parkolókat bővítse az önkormányzat egy-egy járdaszegély elhúzással vagy parkolószélesítéssel. Elhangzott, hogy a fizetőparkolásnál tudni kell azt, hogy egy háztartáson belül ha egynél több autó van, akkor a "szürke" bérletre csak egy autó jogosult, a többire már teljes árú bérletet kell váltani. Én személy szerint év elején kértem a Közgyűlésen, hogy a Bercsényi Miklós Általános Iskola dolgozói Polgármesteri engedéllyel ingyenesen parkolhassanak a Piac melletti fizetőparkoló övezetben, azonban ezt a javaslatomat a városvezetés nem támogatta. Álláspontom szerint a Barátság utcai parkolót ennek bevezetése nagyban tehermentesítené a parkoló autóktól.

Buszközlekedés: lakossági kérésre indítványoztam egy módosítást, hogy a "9"-es buszjárat csúcsidőben ne 40, hanem 20 percenként közlekedjen, illetve a "29/A" jelű járat menetmódosítással haladjon végig a Pázmány Péter körúton. Ennek jóváhagyása a decemberi Bizottsági üléseken, illetve a Közgyűlésen történhet meg. Ezek a kérések a fórumon szintén szóba kerültek.

lakforum02szp.jpg

A társasházi kukák mellett elhelyezett szemét: elhangzott, hogy a társasházaknak van lehetőségük arra, hogy a pluszban keletkezett szemét elszállításához szemeteszsákot vásároljanak a SZOVA Zrt-től, illetve a SZOMHULL Kft-től. Ennek kb. 200-250 forintos darabonkénti ára fejében a szemetesek mellett ezekben elhelyezett pluszban keletkezett szemetet is el tudja szállítani a hulladékkezelő cég.

Padok állapota: a lakók a visszajelzések alapján örömmel vették, hogy az idei évben a padok teljes mértékben felújításra kerültek, ámbár szívesen vennék, ha még több és a régi padok helyett újabb, korszerűbb padok kerülnének kihelyezésre.

Közterület-felügyelet: elhangzott, hogy lakossági és képviselői kérésre időszakosan gyakrabban járőröznek a közterület Felügyelők, különös tekintettel a Piac környékére és a járdán biciklizés miatt is. Legutóbb a Hajnal utcában volt egy felügyeleti razzia, mely a járdán biciklizést hivatott figyelni. Nem büntettek csak leszállították a kerékpárosokat és figyelmeztetésben részesítették őket. 

Közbiztonság: elhangzott, hogy közbiztonság tekintetében a Joskar-Ola lakótelep nagyon jó helyzetben van a város többi területéhez képest. A tervek szerint a Szent-Györgyi Iskola elé 2016-ban egy közterületi kamera kerül kihelyezésre.

Szent-Györgyi Iskola: jelenleg a Haladás VSE egyes szakosztályainak a beköltözése van folyamatban, majd 2018-tól a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szándékozik egy regionális jelentőségű oktatási központot létrehozni, amely óvodából, általános iskolából, és egy gimnáziumból állna.

Parkolóhelyek felfestése: ígéret van rá a városvezetés részéről, hogy a 2016-os önkormányzati költségvetésben biztosítanak forrást a lakótelepeken található parkolóhelyek felfestésére, ezzel is enyhítve a parkolási gondokat.

Szent-Györgyi Iskola udvara: folyamatban van az iskola udvarának rendbe tétele. A felhalmozott nyesedéket a napokban fogják elszállítani. Én javasoltam egy korábbi Közgyűlésen, hogy az iskola udvarán legyenek kialakítva azok a parkolóhelyek, amelyek a Haladás VSE szakosztályai számára szükségesek, hogy ne növelje a lakótelepen parkolás az egyébként is komoly parkolási problémákat. A városvezetés ezt a Közgyűlésen nem támogatta.

Zajhatások: elhangzott, hogy ebben is előrelépés történt a tavalyi évhez képest. Sokkal kevesebb bejelentés érkezett és a Pálya utcai szezonális szórakozóhelynek a kiszűrődő zaja sokkal kevésbé zavaró éjszakánként.

Hajléktalan helyzet: elhangzott, hogy a lakosság elismerését fejezte ki abban a tekintetben, hogy a tavalyi évhez képes jóval kevesebb a probléma a hajléktalanokat illetően. Ez a Rendőrség, a Közterület-Felügyelet, a Savaria REHAB-TEAM és az Utcai Szolgálat összehangolt munkájának is köszönhető, valamint annak, hogy a Savaria REHAB-TEAM egy országos pályázat keretein belül foglalkoztatja a hajléktalanokat. A Joskar-Ola lakótelepen a hajléktalanok a közmunka program keretein belül szedik a szemetet, és mentesítik a gaztól a játszótereket és a járdákat. Pár héttel ezelőtt a hajléktalanok festették le a Barátság utcai óvoda kerítését.

lakforum07szp.jpg

Szó volt még:

  • a Szent Márton Templom előtti tér rekonstrukciójáról, amely 2016-ban megvalósulhat,
  • a Hunyadi úton létesítendő gyalogátkelő helyről, mely engedélyekkel már rendelkezik és szintén 2016-ban megvalósulhat a beruházás,
  • a Károlyi Antal utcai parkoló felújításáról, amely az elmúlt hetekben történt meg,
  • a Barátság utca 18. szám előtti parkoló útburkolatának a megemeléséről, mely évek óta váratott magára és idén év elején megtörtént,
  • az Alapítványi játszótér idei évben társadalmi és képviselői összefogásban történő felújításáról,
  • a Mikes Kelemen utcai és a Barátság utcai játszóterek részleges felújításáról,
  • a volt Szent-Györgyi iskolaépület előtti focikapuk, a kerítés és a Mikes Kelemen utcai focikapuk idei évben történő felújításáról,
  • a 2016 évben tervezett járdafelújításokról a Pázmány Péter krt. 42.-52. tömbbelsőben,
  • a Tűzoltósági felvonulási területek útburkolati felfestéséről,
  • a Károlyi Antal utca végén lévő közlekedési kanyar megszüntetésének lehetőségéről.

 lakforum06szp.jpg

A Lakossági Fórum meghívott Előadói voltak:

Kiss Dávid - Ügyvezető Igazgató, SZOMPARK Kft.

Lackner Dóra - Foglalkoztatási Vezető, SAVARIA REHAB-TEAM

Puklér Géza – Hulladékgazdálkodási Igazgató, SZOMHULL Kft.

Herczeg Imre - KMB Főtörzszászlós, RENDŐRSÉG

Dr. Varsányi Péter - Igazgató, KÖZTERÜLET-FELÜGYELET

Derdák Miklós - Üzemeltetési Főigazgató, ÉNYKK Zrt.

Lakézi Gábor - Osztályvezető, Szombathely MJV Önkormányzata Városüzemeltetési Osztály

Csetényi Izabella - Elnök, Joskar-Ola Lakótelepért Alapítvány

Ezúton is köszönöm szépen a meghívott Előadóknak, hogy elfogadták meghívásomat és tájékoztatták a lakosságot a tevékenységükről, illetve hogy készségesen megválaszolták a feltett kérdéseket! Köszönöm szépen a Lakóknak, hogy eljöttek és figyelemmel kísérik a lakótelep fejlődését!

süti beállítások módosítása