Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Hajléktalanszálló-ügy - a tegnapi Közgyűlés summája

2017. február 03. - Kelemen Krisztián

Napirendi pont javaslatom:

Kértem, hogy külön napirendi pont keretében tárgyaljuk a hajléktalanszálló ügyét. Ezt a fideszes városvezetés leszavazta. (Kántás Zoltán képviselő úr nem szavazott!) Elmondtam, hogy a Zanati úton található probléma megoldása a képviselő-testület közös ügye és közös érdeke. Olyan helyet kell találni a szállónak a városban, amelynél a lakók befogadók. A kialakult tiltakozás a Joskar-Ola, a Kisz, és a Szőllősi városrész részéről, pedig annak köszönhető, hogy a fideszes városvezetés a lakók megkérdezése nélkül hozta meg elvi döntését, hogy a hajléktalanszállót két lakótelep határára telepítik. A lakók érdeke azt kívánja, hogy egy ilyen ügyben legyen társadalmi egyeztetés egy lakossági fórum keretében. 

549234_februari_kozgyules.jpg

Lakossági felszólalás:

A Közgyűlés alatt szót kért Nagy Gabriella, aki a Zanati úti hajléktalanszálló közelében lakik és aki a 2016. június 9.-ei Közgyűlésen a következő tényeket mondta el: (részleteket idézek a Közgyűlés publikus jegyzőkönyvéből):

""" 

"... Miről is van szó? A Zanati úti Hajléktalanszállóról és deviáns magatartású lakóiról. Annak idején ideköltöztetésükről nem egyeztettek az itt élőkkel, nem kérték ki a véleményüket. Viselkedésük megbotránkoztatja az arra járókat, itt élőket, nagymértékben felháborítja a mindennapi normális életvitelű embereket és nem utolsó sorban a városba látogató idegenek szemében rontja Szent Márton városának hírnevét. A szálló működésének kezdete óta több ízben éltek panasszal a környék lakói a családi házas övezetbe nem illő intézmény miatt. A városvezetés felé számtalan alkalommal jelezték a felmerülő problémákat. Az itt élők, majdnem egy évtizede szenvednek tőlük. Mi lett a kis csendes, családias városrészükből? Egy élhetetlen városrész. Ingatlanjaik a környék hírhedtsége miatt elértéktelenedtek, eladhatatlanná váltak. Sok család építette saját erőből kis otthonát, házát, rendben tartották, szépítgették a környezetüket, de egy élet munkájának értéke ment tönkre. Nagyon elkeseríti az embereket, hogy a városvezetés eddig tudomást sem vett a problémáról. Éhen Gyula vajon mit szólna a róla elnevezett városrészben uralkodó állapotokhoz?

A közterületen italozó magatartást folytató, bandákba verődött hajléktalanok az utcán hevernek részegen, közterületen végzik el a szükségleteiket, hánynak kapujaikba. Még jobban elmérgesedett a helyzet, amikor a börtönből szabadultakat is ide szállásolták el. Italozás közben fennhangon beszélik meg kit melyik bíró, miért ítélt el, ki milyen kábítószert fogyasztott, stb. Napi vendég a járőr kocsi és a mentő. Az italozás miatt sajnálatosan már haláleset is történt. A közterületet, utcákat, kapualjakat, az aluljárót használják WC-nek. A sok szemét miatt elszaporodtak a patkányok, kertjeikben nem egyszer találtak meglett példányokat is. A hajléktalanok félelmet keltő, garázda magatartása miatt a lakosok nem mernek gyalogosan, biciklivel sem közlekedni, illetve gyermekeiket, unokáikat csak kísérettel merik elengedni az iskolába, vagy ha a városközpontba kell menniük. A felnőtteknek, köztük a nőknek is sok atrocitást kell elszenvedniük a részeg férfiaktól. Ezeket inkább nem is részletezné, hogy milyen szavakkal illetik a nőket. Több idős emberhez járó gondozónő számolt be arról, hogy félve jár a környékre, mert nem érzi magát biztonságban, pedig ez egy nyugodt környék volt..."

""""

Teljesen egyetértek a felszólaló kedves hölggyel, hogy egy ilyen intézményt sehol sem szabad létrehozni a lakosság megkérdezése nélkül. Az nem megoldás, hogy a városvezetés, erőszakkal, lakossági egyeztetés nélkül, a problémát az egyik választókörzetből áthelyezi egy másik választókörzetbe.

Ennek következményeként, összefogtak a lakók, közel százan kerestek engem emiatt, de írtak leveleket a Polgármester Úrnak, Dr. Takátsné Dr. Tenki Máriának, aláírást gyűjtöttek és mindent megtettek annak érdekében, hogy a városvezetés elálljon a tervétől.

Ezt a problémát a városvezetés generálta azzal, hogy beígérte a hajléktalanszálló elköltöztetését a Zanati úton élőknek, aztán kijelöltek egy helyet, úgy, hogy erről senkivel nem egyeztettek. Az ígéretet nem tudták teljesíteni és a déli városrészen, valamint a Joskar-Olán élő lakókat is magukra haragították. Most pedig a városvezetés mentegetőzik és próbálja eltolni magától a felelősséget, de tudjuk, hogy ezt már nem lehet.

Nyilván ezek után a lakók, akkor lennének nyugodtak ebben a kérdésben, ha az összes Bizottság visszavonná az elvi döntés határozatát, amelyet megszavaztak és amelyben deklarálták, hogy a hajléktalan ellátás intézményeit a Szent Gellért utca 4. szám alatt, egy lakótelepi és egy családi házas övezet határán alakítják ki, oktatási intézményektől pár száz méterre (pl.: Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Napsugár Óvoda, Micimackó Óvoda).

Ahogy a Közgyűlésen is elmondtam, a hölgy által felvetett probléma megoldása közös érdekünk és olyan megoldást kell találni, amely minden fél számára megfelelő, ez pedig társadalmi egyeztetés nélkül nem fog menni. 

A Szent Gellért környékén és a Joskar-Olán élő lakók aggodalmát minden alkalommal tolmácsoltam a városvezetés felé, sőt nyílt levelet is írtam Polgármester Úrnak, melyben kértem, hogy a hajléktalanszálló átköltöztetésével kapcsolatban adjon tájékoztatást és kezdeményezzen lakossági egyeztetést egy lakossági fórum keretében. Erre a felkérésre válasz nem érkezett.

A Közgyűlésen Polgármester Úr által elmondottak alapján: "Ott tartanak, hogy keresik a helyet, megfelelő társadalmi vita után kijelölik, aztán létrehozzák a hajléktalanszállót."

549258_februari_kozgyules.jpg

Nemzeti Ovi-Foci Program:

A Nemzeti Ovi-Foci pályázat kapcsán én, mint a Joskar-Ola lakótelep önkormányzati képviselője örömömet fejeztem ki azzal kapcsolatban, hogy a Barátság utcai Óvoda is részesült egy multifunkcionális sportpálya kiépítésében. Továbbá elmondtam, hogy én minden sporttal kapcsolatos, és a gyermekek fejlődését elősegítő programmal egyetértek, támogatok és annak örülnék a legjobban, ha az iskolák számára is lenne olyan pályázat, ami mondjuk egy kültéri, testnevelés órák megtartására alkalmas fitneszpályák kiépítését támogatná. Nemrég egy ilyen került kiépítésre, közterületen a Joskar-Ola lakótelepen és azt gondolom, hogy ilyen vagy hasonló pályára minden iskolában szükség lenne.

Gázbizottság:

Az AdHoc létrehozott Gázbizottság beszámolójánál elmondtam, hogy az előterjesztésből az látszik, hogy a frakciónk többszöri kérése ellenére nem hozta létre a Közgyűlés a Bizottságot, majd amikor létrehozták, akkor már késő volt. Ez abból látszik, hogy 2016-ban a gázfelülvizsgálatok kapcsán 3 lakásban nem feleltek meg a készülékek, viszont 2015-ben több mint 400 lakásban kapcsolták ki a gázszolgáltatást emiatt. Akkor lett volna igazán szüksége a szombathelyieknek a Bizottság segítségére, de akkor még nem hozta létre a Bizottságot a városvezetés. A Polgármester Úr is megköszönte a Bizottság munkáját, ami nem volt túl sok az elmúlt egy évben.

 

Forrás:

http://www.szombathely.hu/kozgyules/e-kozgyules/2016/

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kozgyules_szombathely_2017_februar_percrol_percre

süti beállítások módosítása