Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Farkas István emléktáblájának koszorúzási ünnepsége

2022. március 21. - Kelemen Krisztián
Farkas István emléktáblájának koszorúzási ünnepsége: A '48-as nemzetőr őrizte azt a nemzeti lobogót, ami alatt a Lévai Nemzeti Őrsereg harcolt a 48-49-es forradalom és szabadságharcban.
Ünnepélyes keretek között avatták fel és koszorúzták meg a Farkas István '48-as nemzetőr sírhelyén lévő emléktáblát a Szent Márton úti temetőben péntek délután. Az eseményen köszöntőbeszédet mondott dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere és Müller Péter helytörténész, a lévai Reviczky Társulás helytörténeti szakosztályának vezetője. A résztvevők felelevenítették: Farkas István volt az, aki édesanyjával Szombathelyen évekig őrizte azt a nemzeti lobogót, ami alatt a Lévai Nemzeti Őrsereg harcolt a 48-49-es forradalom és szabadságharcban.
"Amikor 1891-ben kiállítást rendeztek a szabadságharc ereklyéiből Pesten, a Vigadóban, Farkas István elküldte oda a Lévai Nemzeti Őrsereg lobogóját. Valószínűleg itt fedezték fel az értékes ereklyét a lévaiak, és rögtön kérték is a tulajdonosát, hogy juttassa vissza a városnak. A zászló végül 1897 végén került vissza Lévára: küldöttség jött érte Szombathelyre Bódogh Lajos helyettes polgármester vezetésével, akik Éhen Gyula akkori polgármestertől vették át az ereklyét. A lévai nemzetőrök dicsőséges harcára emlékeztető lobogót aztán a lévai városháza dísztermében helyezték el, hogy »a látványa élessze és fokozza a hazaszeretetnek szent tüzét«" - hangzott el az ünnepségen, ahol bemutatták a zászló 2000-ben készített másolatát is, melyet a Lévai Magyar Asszonyok Ligája hímzett újra.
Fotó: Bonyhádi Zoltán
süti beállítások módosítása