Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Közgyűlés 2016.06.09.

2016. június 10. - Kelemen Krisztián

A júniusi Közgyűlésen tett javaslataim:

Az új Egészségügyi Alapellátó Intézetben szereljenek fel egy szellőztető-légkondicionáló berendezést, mivel ez korábban benne volt a tervekben, azonban valamilyen oknál fogva ez kikerült. Hozzászólásomban elmondtam, hogy egy komoly egészségügyi létesítményből nem hiányozhat 2016-ban egy ilyen alapvető rendszer és javasoltam ennek beszerelését. Utána jártam, és  kiderült, hogy a rendszer kiépítése nettó 40 millió forint lenne, amely bele kell, hogy férjen egy közel 800 millió forintos beruházásba. Ennek a berendezésnek a szükségességét több szempont is indokolja és itt nem elsősorban a kényelmi funkciójára, hanem mindenekelőtt a higiéniai szempontokra gondolok. A módosító javaslatot a Közgyűlés megszavazta.

480294_az_uj_egeszsegugyi_kozpont_latvanytervei.jpg

Szombathelyen számos olyan oktatási intézmény található, amely részben vagy egészben fizető parkoló övezetben fekszik, viszont az ott dolgozók részére az intézmény területén, kerítésén belül nem biztosított a parkolás. Ilyen intézmény többek között a Bercsényi Miklós Általános Iskola. Ezért javasoltam, hogy az ilyen intézményben dolgozók részére az Önkormányzat biztosítson ingyenes parkolási lehetőséget az intézmény közvetlen közelében a fizető parkoló övezetben. Ezzel a módosítással a Joskar-Ola lakótelepen belül is nagy számú parkolóhelyet lehetne felszabadítani azokon a területeken, ahol nincsen fizető parkoló övezet. Javaslatomat a Közgyűlésen a fideszes képviselők nem támogatták.

thax2-bercsenyiisk_1789jpg.jpg

Következő javaslatom az volt, hogy a jelenlegi szabályozást, miszerint egy lakcímen egy kedvezményes éves parkolóbérlet vásárlására van lehetőség, változtassuk meg úgy, hogy az egy lakcímen a második gépjárműre 50%-os kedvezménnyel lehessen éves parkolóbérletet váltani. Ezzel egy nagy lépést lehetett volna tenni, annak érdekében, hogy a lakásonkénti második gépjárművekkel ne  a Joskar-Ola lakótelep azon részét terheljék a parkoló gépjárművek, ahol nincsen fizetőparkoló övezet, hanem lehetőséget teremtenénk arra, hogy a kedvezményes, mérsékelt árú bérlet vásárlásával a fizető övezetbe parkolhatnának a tulajdonosok a gépkocsikkal. Javaslatomat a Közgyűlésen a fideszes képviselők nem támogatták. Megjegyzem, hogy korábbi javaslatunk azon túl, hogy az egész városban szüntessük meg a fizetőparkolást és egy időtartam alapú parkolási rendszerré alakítsuk át, az volt, hogy a fizető övezetben lakók második gépjárműre vásárolt éves bérlete is ugyanannyiba kerüljön, mint az elsőre megváltott 5200,-Ft-os bérlet, azonban ezt a javaslatot a SZOVA Zrt. szakmailag nem támogatta. Éppen ezért javasoltam egy 50%-os kedvezményt.

parkolo_150115_4c.jpg

További jó hír, hogy a Közgyűlés megszavazta Dr. Ipkovich György támogatását az idei Joskar-Ola Napok Kulturális és Sportfesztiválhoz, melyen idén egy Szent Márton Park is kialakításra kerül, ahol a tervek szerint Szent Márton szellemiségében lesz karitatív sarok, állatsimogató, élelmiszer és ruhaosztás, drogprevenciós és egyéb bűnmegelőzési előadások. 

Egyik felszólalásomban megköszöntem Dr. Ipkovich György, Dr. Czeglédy Csaba, Szuhai Viktor Képviselőtársaimnak, Polgármester Úrnak és a Joskar-Ola Lakótelepért Alapítványnak azt az összefogást, melynek köszönhetően hamarosan egy mozgássérülteknek kifejlesztett játszótéri eszköz kerül telepítésre a Joskar-Ola lakótelepen.

9ce718_47646aea30284967b5e38d43e3daf219.png

Néhány érdekesség a Közgyűlésről a teljesség igénye nélkül a nyugat.hu cikke alapján:

21:05 Személyi ügyek

Balassa Péter szerint a Szompark jelenleg vezetője, Kiss Dávid nem alkalmas a feladatára, javasolja, hogy nevezzenek ki mást. Czeglédy azt mondja, nincs megszervezve ez a cég, a havazás és a nagy fű is meglepetésként éri őket.

Azt is elfogadhatónak tartaná, ha megszüntetnék a céget, és piaci alapon rendelnék meg a munkát, igaz, a korábbi piaci szolgáltatók felszámolták az eszközparkjukat. Puskás szerint jogos a kritika, és záros határidőn belül megoldják a problémát.

Kiss Dávid eltávolítását csak Balassa és Czeglédy szavazta meg.

20:30 Még mindig a beszámolók

Horváth Attila egy kidöntött villanyoszlopot említ, kéri, jelezzék ezt az E.oN-nak. Egy korábbi esetben másfél évig tartott, amíg egy ilyet kijavítottak.

Kiderül, hogy a városi tévét is el akarták költöztetni az MMIK-ba, de az állam nem adta oda az épületet így keresik az új helyet. Ezt Koczka Tibor alpolgármester jelentette be.

Czeglédy az új városcímerre kérdez rá, igaz, hogy Veres András püspök távozott, ő volt az egyik előkészítője. Puskás válaszol, időben a közgyűlés elé hozzák az ügyet.


20:05 És itt a két ülés közti beszámoló

Kántás Zoltán a Falco-ügyről beszél, megfellebbezték a gyár általános környezetvédelmi engedélyét. Javasolja, hogy a folyamatos méréshez a város tegye meg a szükséges lépéseket, ehhez a képviselői keretéből felajánl 500 ezer forintot.

Czeglédy Csaba szerint ez a beszámoló kötelességszerű volt, kéri, adjanak egy rövid és velős tájékoztatást. Molnár Miklós megjegyzi, a munkacsoport ülésein készült jegyzőkönyvek elérhetőek a képviselők számára.

Ipkovich megint előhozza a leégett Brenner-villa ügyét, Az ülés elején a Fidesz leszavazta, hogy napirendre vegye a közgyűlés. Kijelenti, a következő közgyűlésre összedől, ha nem foglalkoznak vele. A szombathelyieknek élményeik fűződnek hozzá, és most magára akarják hagyni. Kijelenti, ha a polgármestert nem érdekli, akkor azt jelentse ki.

Puskás megismétli, magánkézben van az épület. Nem tudják magukra húzni, pedig szeretnék - mondja. Kéri, hogy a jegyző fejtse ezt ki. Megtudjuk, hogy megvizsgálják a kérdést, és hogy milyen jogi lehetőségeik vannak.

480832_juniusi_kozgyules.jpg


19:55 Új elnök a Gazdag Erzsi Alapítványnál

Böröcki Mihály szombathelyi írót választották meg a Gazdag Erzsi Alapítvány kuratóriumi elnökének. Erről a posztról Gyurácz Ferenc május közepén mondott le, miután a Facebookon minősíthetetlen kijelentéseket tett.


19:40 Eladják a Kossuth u. 2. alatti éttermet és panziót

Írtunk róla előzetesünkben. Illés Károly a bizottsági ülést idézi, új értékbecslést javasolnak. és hogy szeptemberig hosszabbítsák meg a bérleti szerződést, különben lehet, hogy zárva lesz a karnevál alatt.

Czeglédy csatlakozik, ők is új értékbecslést javasolnak. Az elmúlt években eladott két nagy értékű Fő téri ingatlant túl olcsón adták el - mondja. De frakciójuk álláspontja az, hogy nem is kellene eladni. Nem látják az értelmét. Javasolja, hogy az értékbecslési pályázatot legalább három napilapban és a megyei lapban hirdessék meg. De kéri, szeptemberig fontolják meg az eladást.

Balassa szerint sem kellene eladni, nem is látja az okát. Miközben lakásokat akar venni a város, nagy értékű ingatlanokat adnak el. Kéri, hogy gondolják el.

Ipkovich szerint sem kellene eladni, mert a városi kultúrát városi ingatlanokon keresztül lehet érvényesíteni. Kéri, ne szűkítsék a későbbi generációk lehetőségeit.

Leszavazzák az ellenzéki javaslatokat, az eladásról szeptemberben döntenek.


18:45 Megint parkolás

Korábban szó volt róla, hogy a parkolási övezetekben lakók lakásonként több autóra is vásárolhassanak kedvezménye lakossági bérletet. Az anyag szerint azonban ha ezt megengedik, akkor alig marad szabad parkoló a távolabbról érkezőknek, így nem javasolják a módosítást.

Balassa Péter kifogásolja, hogy engedélyeznek úgy társasház-építéseket, hogy kevés parkolóhelyet írnak elő mellé. Azt mondja, ne legyenek kisstílűek, a zöld rendszámos autóknak be 50 százalékos engedményük legyen, hanem ugyanúgy, mint más városokban, számukra legyen ingyenes a parkolás. Azt is javasolja, hogy a ballagások napjára tegyék lehetővé az ingyenes parkolást.

Molnár megjegyzi, nem csak az elektromos, hanem a hibrid autóknak is zöld rendszámuk van, és ezek is szennyezik a környezetet. Azt is felveti, ha most ingyenessé teszik, és pár év múlva elterjednek a zöld rendszámú autók, akkor ismét fizetőssé teszik nekik?

Ipkovich felidézi, hogy a kampányban ingyenes parkolást ígértek. Kijelenti, ő 50 százalékos kedvezményt adna a hibrid, és ingyenességet az elektromos autóknak.

Szuhai Viktor nem ért egyet Molnárral, szinte az egész országban ingyenes a parkolás zöld rendszámmal. És így a fejlődés útjába állnak. Ha sok lesz az elektromos autó, lehet módosítani a rendeletet.

480788_juniusi_kozgyules.jpg

Czeglédy javasolja, vizsgálják meg, lehet-e objektív igazolást beszerezni arról, hogy egy zöld rendszámos autó hibrid vagy teljesen elektromos. Ezt az igazolást ki lehetne tenni a szélvédő mögé.

Ipkovich javasolja, hogy a külföldön regisztrált autók szabálysértése esetén használjanak kerékbilincset, mert rajtuk nem lehet behajtani a bírságot, és így a magyar autósok hátrányba kerülnek. A jegyző szerint ez diszkrimináció, a döntéshez rendelet kell, és azt meg kell tárgyalnia a jogi bizottságnak.

Az ellenék javaslatait elutasítják.


18:20 Technikai jellegű ügyek

Ha jól értjük, nincs is hozzászólás.

Közterületekről beszélnek, Horváth Soma javasolta, hogy a játszótereken és ötméteres körzetükben tilos legyen szeszesitalt fogyasztani. Várhatóan később megtiltják a dohányzást az iskolák közelében. Hogy milyen távolságra, az még kérdéses. Nemény szerint hosszabb távolság kellene, akár 300 méter.

Kecskés László szkeptikus, a dohányzási tilalmat a kórházban sem lehet betartatni. Nincs értelme olyan rendeletet alkotni, amit nem lehet betartatni.

Rettegi Attila szerint a gyerekek találékonyak, minél jobban tiltják, annál inkább keresik a kiskapukat. Javasolja, alaposabban gondolják át, ne döntsenek most gyorsan.


18:15 Még mindig a kemping

Újra szavaznak, az előbb nem volt meg a Fidesz többsége. Most megvan, elfogadták, hogy a kemping területnek 40 százaléka beépíthető legyen, és maximum 16 méter magas épületet is lehet oda építeni.


17:30 És itt a kemping beépítési lehetősége

Ezt külön cikkben megírtuk már, a lényeg, hogy a módosítással akár lakóparkot is lehet építeni a tavaly nyáron új tulajdonos által megvett területen.

Czeglédy szerint az új tulajdonosnak bennfentes információja volt, mert különben nem vette volna meg, hiszen a régi tulajdonos tíz évig próbálkozott a fejlesztésével, hiába. Most pedig leveszik róla a tilalmat. Aggályaik vannak, hogy az új tulajdonos lakóparkot akar oda építeni - mondja.

A jegyzőt kérdezi, ha elfogadják az előterjesztést, valóban lehet-e ott lakásokat építeni. Komoly biztosíték lenne, ha a beépítési terveket be kellene hozni a közgyűlés elé.

Károlyi Ákos jegyző válaszol, a terület különleges idegenforgalmi terület marad, csak a beépítési szabályok változnak. Maga a kérelmező kérte, hogy a lakásépítésre is legyen itt lehetőség, de erre ebben az övezeti besorolásban ez nem megengedett.

A jegyző egyértelmű álláspontja, hogy a területen eddig sem és ezután sem lehet lakóingatlant elhelyezni.

Balassa azt kéri, ne a vállalkozók érdekeit vegye figyelembe a városvezetés. Ő is azt kérdezi, honnan tudta a vevő, hogy megváltoztatják a szabályokat. Azt is, hogy kiket segítenek a Segítés Városában. Kijelenti, minden pénz, minden beruházás Fidesz-közeli vállalkozásokhoz megy.

Hangsúlyozza, a polgármester is támogatja ezeket az ügyeket, kéri, hogy Puskás ne legyen báb, ne fémjelezze a nevével ezeket a döntéseket. Puskás arra biztatja, ha szükségét látja, forduljon a rendőrséghez. Amúgy a város fejlődik, és a fejlődés érdekében döntéseket kell hozni.

Kecskés kijelenti, először neki is elvi fenntartásai voltak, de az anyag megváltoztatása után el tudja fogadni.

Horváth Attila emlékeztet, hogy ezen a területen meg akarják szüntetni az átmenő forgalmat, de most fejlesztés kezdődik, ráadásul mellette majd szálloda épül. Puskás szerint az átmenő és célforgalom között különbség van.

Illés Károly kijelenti, kétséges, hogy ott valamilyen fejlesztés elindul-e.

Nemény azért tart tőle, hogy később, rejtőzködő módon visszajöhet még a lakásépítési lehetőség engedélyezése. De most nem tudják, mit tervez oda a tulajdonos, így pedig nem tudják támogatni a módosításokat.

Illés Károly válaszol, a beépítési engedélyt mindenképpen a közgyűlés elé kell hozni, ha érkezik ilyen. Szerinte ez elég garancia.


16:40 Pénzügyek

A költségvetést módosítják. Kisebb változásokat terveznek. Nemény bejelenti, nem támogatják a polgármesteri keret emelését. Több tételről is tájékoztatást kér.

A szokásos: egyéni képviselői kérések ide, oda. A módosítások nem érintik a fő számokat, átcsoportosításokról van szó.

Nem volt meg a Fidesz többsége a szavazásnál, öt perc szünet.


16:30 Uszoda-ügy

Arról kell dönteniük, hogy a 800 milliós állami támogatást átadják az AVUS-nak.

Czeglédy szerint a közpénz így elveszíti közpénz jellegét, felháborítónak tartja, hogy semmiféle megállapodás nincs arról, hogy az egyesület átadja majd az uszodát a városnak.

Illés Károly idézi, hogy az egyesület elnöke levélben ezt már megerősítette, és a közgyűlésnek kell majd döntést hozni arról, hogy a város átvegye.


16:15 Szobrot választanak

Most döntenek, melyik pályaművet építsék meg a Szalézi téren.

A szobor mintegy 25 millióból készül majd el, több képviselő is felajánlotta keretének egy részét, ebből a környezetet teszik rendbe - mondja Lendvai Ferenc.

Ipkovich György emlékeztet, II. János Pál pápa szobrát a pápalátogatás 25. évfordulójára állítják fel. Ő is ott volt a látogatáson, és részt vett a bírálóbizottság munkájában. Szerinte a talapzaton álló, sötét színű alkotást támogatja. Amúgy a bizottságok is.

Puskás elmeséli, ő orvosként volt a helyszínen egy mentőben, a pápa közelében, és olyan igazolványt kaptak, ami fél évig érvényes volt a Vatikánban.

A közgyűlés döntött végül, egyhangúlag elfogadták a középső szobrot, tehát az lesz a Szalézi téren.

480772_ii_janos_pal_papa_szobor_makett.jpg

16:10 Útfelújításra pályáznak

A lényeg, ha nyernek, akkor az útfelújítási alapból felszabadul 50 millió, és abból újabb utat újíthatnak fel. A pályázatot a Móricz Zsigmond utca felújítására adják be ami 111 millióba kerül majd.

Nemény megint elmondja, hogy az ellenzéki körzetek hátrányt szenvednek.


15:30 Kazánház a volt laktanyában

Folytatják a benyújtandó pályázatok tárgyalását. Hozzászólás nélkül fogadnak el többet is.

Ha jól értjük, valamilyen erőművet terveznek a volt huszárlaktanyába, nincs róla anyagunk. Kopcsándi József kéri, most ne tárgyaljanak róla, először kérjék ki a lakosság véleményét is.

443294_a_11_es_huszar_uti_laktanya.jpg

Fűtőműt a laktanyába?

Korábban már alaposan körbejártuk mi is, hogy mit lehetne a 11-es Huszár úti laktanyával kezdeni. Megoldást mi sem tudtunk, akkor mondani, amikor alaposan körbejártuk a lepattant épületeket. Most azt mondják, hogy egy biomassza-kazánnal épített fűtőművet telepítenének oda. A lakosokat ha jól értjük nem kérdezték meg, holott korábban arról volt szó, hogy mindenképp bevonják a civileket, a lakókat is abba, hogy mi épülhet ott. Lakossági fórum nélkül itt nagy balhé lesz, de ha olyan dolgot telepítenének oda, ami füstöt is kibocsát - az ígéret szerint erről szó sincs - akkor nagy lesz a hangzavar a fórumon. Önök szerint mi lenne a legjobb kihasználása a laktanyának?

Ipkovich szerint sem kell elkapkodni, átfogó terv kellene a terület hasznosítására.

Illés Károly azt mondja, egy biomassza kazánházról beszélnek, és a pályázaton csak intézmények indulhatnak. A terület északi részére tervezik, de ő is szeretné, ha minél jobban eltolódna a Lovas utca felé. Most csak arról kell dönteni, hogy beadják-e a pályázatot, nem a részletekről. Kijelenti, az ilyen kazánoknak nincs káros hatása, és mindenképpen lakossági fórumot tartanak majd.

Czeglédy korrekt tájékoztatást kér, és azt, hogy ne essenek abba a hibába, mint a Falco-gyárnál, mert ha valaki betartja a környezetvédelmi értékeket, attól még terheli a környezetet.

Molnár Miklós azt mondja, ez egy kicsinyített erőmű. Ha ennek kisebb lesz a kibocsátása, mint azoknak a kibocsátóhelyeknek összesen, amelyek emiatt megszűnnek, akkor az pozitív. Ha így van, ezt kell elmagyarázni, de ha nincs lakossági támogatása, akkor nem valósul meg.

Puskás kijelenti, ha most megszavazzák, az még nem kötelez semmire, de ha nem, akkor nem lesz esély rá. Nemény szerint ez nem ilyen egyszerű, egy utolsó pillanatban kiosztott anyag alapján nem lehet ilyen gyorsan dönteni. Hiányolja az alternatívákat.

Aztán elfogadják, hogy a lakosságot meg kell kérdezni, a végléeges döntést pedig a közgyűlés hozza majd meg.

Egy szombathelyi, Nagy Gabriella kért korábban hozzászólási lehetőséget. A keleti városrész problémájáról beszél, a Zanati úti hajléktalanszállón lakók „deviáns” életviteléről. Azt mondja, ami ott történik, rontja Szent Márton városának hírnevét.

Elértéktelenedtek az ingatlanok, a városvezetés pedig nem vesz tudomást a problémáról. A hajléktalanok közterületen isznak, ürítenek. A helyzet rosszabb lett, amikor a börtönből szabadultakat is ide költöztették. A lakók félnek, a gyerekeket nem merik egyedül elengedni, a nőket is molesztálják a hajléktalanok.

A gondokat jelezték képviselőjüknek, Kántás Zoltánnak, de segítsége nem vezetett eredményre, ehhez a városvezetés kell. Reméli, hogy a polgármester rövid idő alatt megoldást talál. Kéri, hogy a tervezett lépéseket lakossági fórumon ismertessék.

A polgármester azt mondja, az áthelyezés lehet a megoldás, ezt vizsgálják. Némi előrelépés már van, reméli, hogy még az idén siketül megtalálni és jövőre megvalósítani a megoldást.

A hajléktalanszálló környékén én sem szeretek sétálni

Önök milyen sűrűn járnak a hajléktalanszálló környékén? Én leginkább csak autóval megyek arra, de részben igazolom azt, amit épp felolvas egy környéki lakos. Nem egyszer, nem kétszer látni azt, hogy ott italoznak négyen-öten, a közeli büfé előtt, vagy csak ücsörögnek a kapualjban. Amikor gyalog megyünk olykor elterülve is látni őket a járdán, vagy a közeli biciklis aluljáró közelében. Hogy mi a legjobb megoldás? Költöztetés? Szabályozás? És ne feledjük azt sem, hogy az italosabb, balhésabb egyének miatt általánosítunk és a jóravaló szállólakók is megszenvedik ennek a kárát. Nehéz helyzet. Nehéz feladat. Mint ahogy a belvárosi agresszív kéregetők elleni kitérés vagy éppen a Savaria Múzeum előtti parkban a zavartalan ücsörgés.

Kántás Zoltán (Fidesz) is kéri, hogy a városvezetés kövessen el mindent, hogy legkésőbb jövőre áthelyezhessék a hajléktalanszállót.

 

Na hol voltak a képviselők az ebédszünetben?

Természetesen részt vettek az újraélesztési rekordkísérletben. Egymást váltva, frakciótól függetlenül pumpáltak a képviselők. Hamarosan bővebben is beszámolunk róla.

480894_kepviselok_az_ujraelesztesi_maratonon.jpg

480880_kepviselok_az_ujraelesztesi_maratonon.jpg

12:40 Több pályázat benyújtásáról döntenek

A sportiskola öltözőre pályázik, a város és s SZOVA pedig ipari parki fejlesztésre, az utóbbi egymilliárd forint. A város a rossz állapotú városrészek rehabilitálására is pályázik, közel félmilliárd értékben. A városháza és a Neumann iskola energetikai korszerűsítésére is, összesen közel egymilliárdért.

Nemény András közben megismétli, hogy az ellenzéki képviselők körzetei hátrányban vannak a kormánypárti körzetekkel szemben, ami most is látszik a terveken. Illés Károly szerint csak az anyagban szereplő területek felelnek meg a kiírásnak.

Czeglédy szerint ez nem felel meg a valóságnak, hiszen a Derkovits-lakótelepről egyetlen kanyar sincs benne, de van kápolnafelújítás. Kéri, hogy legalább ne hülyítsék őket.


12:05 Új Sportliget

Erről is írtunk előzetesünkben, sok mindent terveznek oda.

Ezt írtuk róla a hét elején:

A Sportliget felújítására is készült egy tanulmányterv, de ez még képlékeny állapotban van. Ha elfogadják, akkor labdarúgó kispályákat, teniszpályákat, mászófalat, játékteret, szabadtéri tornapályát, görkorcsolyapályát, esőbeállót, piknik-övezetet, parkolókat stb. alakítanak ki itt. Mindez durván 1,1 milliárdba kerülne, persze, ha ezt a tervet fogadják el. Pályázni lehet, mégpedig június 30-ig, de valamennyi önerő is kell majd hozzá, az ilyen beruházásokat nem fizeti teljes egészébe az EU.

Balassa az önrészre hívja fel a figyelmet, ami akár 400 millió is lehet, és arra, hogy megint elkezdenek valamit kellő előkészítés nélkül.

Czeglédy örül, hogy legalább a lakópark lehetőségét nem biztosítják itt. Kérdezi, terveznek-e zajvédelmet, fasort a lakótelep és a Sportliget között. Örülnek annak, hogy a sportkedvelőknek alakítják ki, de nem érti, hol lesz majd a gyalogoshíd.


11:45 Új egészségügyi központ

A tervekről előzetesünkben beszámoltunk. A kórházzal szemben, a volt városi strand területének egy résén alakítanak ki új rendelőket, és ide háziorvosokat és fogorvosokat költöztetnek át rossz állapotú, régi rendelőkből.

Kopcsándi József (baloldal) meglepődött, hogy az anyagban szerepel egy elektromosautó-töltőállomás, mert erről nem volt szó korábban. Kíváncsi arra, miért van ott szükség rá, és mekkora forgalomra számítanak. Egyébként támogatja központot, csak nem érti, miért utólag szúrták ezt bele a tervbe.

Kecskés László (Fidesz) azt mondja, jogszabály írja elő, hogy 125 új parkolóhely felett kell egy ilyen töltőállomást építeni, és itt 130 új parkoló lesz. Kijelenti, uniós szabály, hogy új egészségügyi intézménynél kötelező a légtechnika (klíma) használata, kéri, hogy ezt nézzék meg.

Kelemen Krisztián (baloldal) csatlakozik ehhez, szerinte légcserélő kellene, ez 40 millióba kerülne.

Kopcsándi szerint erre a jogszabályra hivatkozni kellett volna az előterjesztésben.

Elfogadják Kelemen javaslatát, amit Illés Károly alpolgármester is megtámogatott.

480294_az_uj_egeszsegugyi_kozpont_latvanytervei_1.jpg


11:00 Közterületek és felügyelők

Beszámoló a közterület-felügyelet egy éves munkájáról. Takátsné Tenki Mária (baloldal) örül, mert a belvárosban sikerrel dolgoznak, kevesebb a hajléktalan is. És sok térfigyelő kamerát helyeztek ki. De a belváros tisztaságáért tenni kell.

Balassa szerint be kellene zárni a közterület-felügyeletet. Nem szeretik az emberek, nincs rispektje. Ők a rendőrséget erősítenék meg, városőrségben gondolkodnak.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) helyreteszi a közterület-felügyelet vezetőjét. Varsányi Péter egy beszélgetésükre hivatkozott korábban, úgy, hogy nem egyeztetett vele előbb. Molnár azt is kijelenti, hogy Varsányi korábban a bírságokból fizettetett magának jutalmat.

Lendvai Ferenc is, mert Varsányi Balassa felszólalását kritizálta. Lendvai kijelenti, egy képviselő bármikor megkritizálhat egy intézményvezetőt. Varsányi korábban azt mondta, Balassa azért szüntetné meg a közterület-felügyeletet, mert korábban megbüntették.

Czeglédy szerint Varsányi kijelentése súrolja a jogsértés határát, mert személyiségi jogokat érintő kijelentéseket tett. Hozzáteszi, a felügyelet nem hajlandó megbüntetni például a Deck bisztrónál szabálytalanul parkoló autókat. Ha máshogy nem megy, meg kell várni az autó tulajdonosát, igaz, ez konfliktussal jár, nehezebb, mint üresen álló autót bírságolni.

Molnár emlékeztet, hogy a Deck és a SZOVA között a parkolásról szóló megállapodás júniusban már nem érvényes, így ott már meg sem lehetne állni. Kijelenti, kíváncsian várja erről a közterület-felügyelet tájékoztatását.

A képviselők végül nem fogadták el a közterület-felügyelet beszámolóját. A baloldal tartózkodott, Molnár és Balassa nemmel, a Fidesz igennek szavazott.


10:15 Egyre biztonságosabb a város

A város közbiztonsági helyzetéről tart tájékoztatót Gulyás Ferenc ezredes, Szombathely rendőrkapitánya. Csökken a bűncselekmények száma, a legtöbb ezek közül vagyon elleni bűntett. Abalesetek száma azonban nem lett kevesebb, tavaly két halálos kimenetelű baleset is volt a városban, az ittasan balesetet okozók száma viszont egy év alatt a felére csökkent.

Szuhai Viktor (baloldal) kérdezi, hogyan lehetne megállítani a lakásbetörések növekedését. Horváth Attila (baloldal) a lakótelepi kocsmák előtti hangoskodást említi. Javasolja, fontolják meg egy munkacsoportot, akik megnézik ezt a problémát.

Sorra dicsérik meg a képviselők a rendőrök munkáját, Balassa azért migránsozott egyet.

Ipkovich György arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendőrségi adatok nem tükrözik a lakosság biztonságérzetét. Több köztéri jelenlétet szeretne, és a nagyrendezvények hatékonyabb biztosítását.

9:25 Ne legyen vita

Czeglédy Csaba (baloldal) bejelenti, hogy a polgármester állapota miatt szűkebben szólnak majd hozzá. Kéri, hogy a hangulat enyhítése érdekében vegyék le napirendről a Kossuth u. 2. eladását és a kemping átsorolását. Ezeket beszéljék majd át egymás között.

Azt is megjegyzi, szerencsés volt, hogy olyan autóban utaztak, ami megvédte utasait, most új autót kell venni, és azt is támogatni fogják. Gyors gyógyulást kíván a sérülteknek.

Balassa Péter (Jobbik) is jobbulást kíván a sebesülteknek. Kéri, hogy az új szálloda ügyét ne a zárt ülésen tárgyalják, és javasolja, hogy állítsanak fel egy Trianon-emlékművet.

9:15 Megemlékeznek Takács Józsefről

Puskás Tivadar bejelenti, hogy súlyos veszteség érte a város sportéletét. Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz) emlékezik meg Takács Józsefről. Egyperces néma felállás.

A teljes nyugat.hu tudosítás percről-percre itt olvasható:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kozgyules_szombathely_2016_junius_9_percrol_percre

süti beállítások módosítása