Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

A 2019. és 2024. közötti időszakban történt fejlesztések

2024. február 24. - Kelemen Krisztián

A teljesség igénye nélkül a 2019. és 2024. közötti időszakban történt fejlesztések, kimondottan a 9-es választókörzetben, azaz a Joskar-Ola lakótelepen.

page_osszesen.jpg

 2019-ben:

Járdafelújítás a Pázmány Péter krt. 54.-64. tömbbelsőben, ahol 148,1 méter hosszúságban megújult a régi betonlapos járdaszakasz. A virágágyás érintetlenül hagyásával, alig 5 hét alatt készült el a beruházás, amely összesen 538 négyzetméter térkövezéssel készült.

 2020-ban:

Új játszótéri eszközök kerültek kihelyezésre a Pázmány Péter krt. 54.-64. és a Pázmány Péter krt 42-52. tömbbelsőkben és az alapítványi játszótéren.

Megújult egy járdaszakasz a Pázmány Péter krt. 42-52. társasház tömbbelsőjében. Közel 150 méter hosszúságban cseréltük le az 50 éve épült betonlapos járdát, új, esztétikus térkő burkolatra.

2021-ben:

A „Szombathelyi Vásárcsarnok felújítása” elnevezésű TOP-projekt keretében megújult a megyeszékhely népszerű kereskedelmi egysége, a piac épülete. Az 1.601.000.000 Ft európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével megvalósuló beruházáshoz Szombathely önkormányzata közel 510 millió Ft-tal járult hozzá saját forrásból. A kivitelezés 2020. március végén kezdődött. Az első építési ütem befejezése után a hátsó csarnokot 2020. november elején birtokba vehették az árusok és vevőik. Az építési munkák összesen 14 hónapot vettek igénybe.

Járdafelújíás történt a Szombathelyi Szőllősi Jézus Szíve templom előtti részen, a Hunyadi út végén található körforgalomtól egészen a buszmegállóig tartó szakaszon, valamint a Hunyadi út 66. szám alatt található szakaszon, amely egyben egy buszmegálló. Összesen több, mint 228 méter járdaszakaszt és közel 140 méter kerékpárutat sikerült felújítani.

20 db új kerékpártároló került kihelyezésre a Szent Máron utcai rendelő mögötti területen és szintén 20 db tároló a vásárcsarnok épülete mellett közvetlenül.

2022-ben:

Az év elején a Szent Márton utcában a régi betonlapos járdák cseréje történt meg több helyen.

A Falco Zrt. finanszírozásában egy új kutya ügyességi akadálypálya kialakítása történt a Mikes Kelemen utcai kutyafuttatón.

A Hunyadi úton történt járdafelújítás, a Lidl Áruház környékén. 

Járdafelújítás történt a Barátság utca 2-10. társasházak előtt.

SafeXOne típusú "intelligens zebra rendszer" került kialakításra a Hunyadi úton.

A külső sávban útfelújítás történt a Hunyadi úton, a Hunyadi János utca - Szent Márton utca csomóponttól a városból kivezető irány szélső forgalmi sávjában, egészen a Károlyi Antal utcáig.

Parkolók készültek a Gyurits Antal utcában a vendégjárdán.

Felújítottuk a Horvát Óvoda és Általános Iskola tornatermét.

Felújításra került a Hunyadi-Szent Flórián sarkán egy járdaszakasz.

Parkolóhelyek feltöltése történt meg a Pázmány Péter krt. 36-40. társasházak előtt.

2023-ban:

A Barátság utcai játszóteret részben felújítottuk, új játékelem került telepítésre és új kerítést építettünk.

Járdafelújítás történt a Károlyi Antal utcában, négy társasház körül kerültek felújításra a járdaszakaszok több száz méteres hosszúságban.

Közösségi faültetés történt a Joskar-Olán, de összeségében közel 100 darab új fa került elültetésre az elmúlt 5 évben.

A vásárcsarnok környezetének megújítása is megtörtént. Itt 85 parkolóhely kialakítása történt, ebből 44 db teljesen új kialakítás, mindez 261,5 millió forint állami és önkormányzati forrásból valósult meg. A területen 18 db új fát ültettünk, a felújított csarnok északi és déli részén pedig új, füvesített zöldfelületet alakítottunk ki.

Elkészült a Hunyadi út végén a körforgalom, amely közel 10 éve okozott problémát az arra közlekedőknek.

50 millió forintot különített el a város kifejezetten arra a célra, hogy Szombathely csatornafedeleit felújítsa. Ennek köszönhetően nagyon sok csatornafedelet javítottak a Hunyadi úton és környékén.

Megtörtént a Szent Márton utcai csomópont felújítása 120 millió forint értékben, amely szintén egy évtizede okozott problémát az itt közlekedőknek.

A Joskar-Ola 50! jubileumi ünnepségre felújítottuk a Joskar-Ola emléktáblát a Mikes Kelemen utcai tömbbelsőben és teljes egészében újra kavicsozták a sétányt.

Facsemetéket ültetett a Szompark Kft. a Gyurits Antal, a Hajnal, a Nyár, az Ősz és a Kenyérvíz utcákban.

Elkészült a Kenyérvíz utca folytatása. Új aszfaltos útszakasz épült, több új közterületi parkolóval és folyamatban van a Gyurits Antal utca kivezetése is a Mikes Kelemen utcai garázssor felé.

2024-ben:

Több mint 50 tonna antigorit kőzet-zuzalékot terítettek el a Pázmány Péter körút 25. szám melletti parkolóban, megkönnyítve ezzel a parkolást addig amíg a parkoló meg nem épül.

Folyamatban van a Barátság utca 17. szám mellett az engedélyes tervekkel rendelkező parkoló megépítése. A tervek szerint áprilisra elkészül.

Antigorit kőzet-zuzalékkal töltötték fel a Szombathely, Pázmány Péter krt. 42-52. és a Pázmány Péter krt. 54-64. számú társasházak között található nagyparkoló területét, megkönnyítve ezzel a parkolást.

Az E.on alvállalkozója – évekkel ezelőtti kérésemre - cseréli és pótolja a közvilágítás kandellábereit a Joskar-Ola lakótelep minden pontján, több tíz millió forint értékben.

Eddigi beruházások összértéke: 3 milliárd forint, amely tartalmazza a Vásárcsarnok és a Víztorony felújításának összegét is a 2019-2024. közötti időszakban, a 9-es, azaz a joskar-olai városrészen, az új körzetrészeket is beleértve.

Mi várható még idén?

A Szompark Kft. munkatársai hamarosan felújítják a Mikes Kelemen utcai teniszpályát. Cserélik a régi drótfonatos kerítést, lefestik az oszlopokat.

A Szompark munkatársai kavicságyakat alakítanak ki a piac környékén, folytatva a kulturált környezet kialakítását.

A Joskar-Ola Alapítvány a lakótelepet egy fitneszparkkal támogatja a lakók kérése szerint a Pázmány Péter krt. 30-32. lépcsőházak előtt. A Szompark által az idősebb korosztály számára is könnyen használható fitnesz eszközök kerülnek szakszerűen kihelyezésre, majd üzembe helyezésre.

Folytatódik a járdafelújítási program, melynek keretében a Szova Zrt. munkatársai hamarosan megkezdik a járdafelújítást a Károlyi Antal utcában. Teljes hosszúságban és szélességben kerül a járda kiépítésre, aszfalt burkolattal a Károlyi Antal utca 3-4 és 7-es lépcsőháza előtti szakaszokon.

A kis testű kutya tulajdonosok igényeinek megfelelően a tervek szerint épül egy új kutyafuttató a kisebb testű kutyák részére a Pázmány Péter krt. végén lévő zöldterületen.

Ezek mellett több helyen javítanak majd megsüllyedt, balesetveszélyes járdaszakaszokat.

Padok és szemetesek kerülnek kihelyezésre a lakótelepen.

Folytatódnak a parkoló feltöltések a Pázmány Péter körúton, teljes felületen.

süti beállítások módosítása