Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Közgyűlés 2023.09.28.

2023. szeptember 29. - Kelemen Krisztián
A szeptemberi közgyűlésen fontos kérdésekben hoztunk döntéseket. Beszámolót fogadtunk el a 2023. évi járda-, út-, kerékpárút- és játszótér fejlesztésekről. A Joskar-Ola lakótelepet érintően a következő beruházások történtek:
2023. év elején egy pályázat keretében új kerítést kapott a Barátság utcai játszótér, valamint a Szompark Kft. játszóteres csapata elvégezte a játszóelemek javítását, festését és ütéscsillapító kavicsozást végeztek. A beruházás során a játszótéren egy új játékelem is telepítésre került.
Felújításra került a Károlyi Antal utca 1-2 és 5-6 társasházak előtti járdaszakasz.
Elkészült a Vásárcsarnok környezetének a felújítása, melynek keretében 2982 m2 aszfaltburkolat, 798 m2 térkőburkolat, 487 m2 zöldfelület került kialakításra a Szent Márton utca 6-12. társasházak és a Vásárcsarnok épülete között, valamint az épület déli oldalán. A beruházás során 85 db parkolóhely létesült, ebből 44 db új kialakítás, valamint 18 db fa is elültetésre került.
2023. áprilisában elkészült a Hunyadi út végén a körforgalom felújítása. A beruházás során 930 m2 aszfaltburkolat került kialakításra.
Felújításra került a Szent Márton utcai csomópont a Vörösmarty utcától egészen a Hunyadi utcáig. A közműhálózat cseréjét követően 8813 m2-en aszfaltozták újra a útszakaszt.
Döntöttünk nagyon fontos szociális kérdésekben:
A Közgyűlés „a szombathelyi szociális ellátórendszer fejlesztésére az idősek és az autizmussal élők nappali ellátása tekintetében” című előterjesztést megtárgyalva, kinyilvánította, hogy elsődlegesen Európai Uniós források felhasználásával, a Szombathely, Pozsony utca 47. szám alatti ingatlanon egy legalább 24 fős nappali intézmény kerüljön kialakításra az autizmus spektrum zavarral élők számára, továbbá a jelenleg meglévő 40 fő idős személy nappali ellátását biztosító ellátás fejlesztése mellett a kapacitást legalább 14 fő férőhellyel a demens nappali ellátás tekintetében növelni kívánja.
Utcát neveztünk el Csinger Péter (1949-2008) kőfaragó vállalkozóról, Szombathely déli városrészének egykori önkormányzati képviselőjéről (1990-2006). Csinger Péter nevéhez fűződik a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör létrehozása, alapító tagja és első elnöke volt a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgárőrségnek is. A Szombathelyi Szépítő Egyesület aktív tagjaként Szombathely számos műemlék jellegű épületének szakmai véleményezésében, kivitelezésében is részt vett, több intézménynek adományozott szobrot, illetve állíttatott köztéri szobrot a déli városrészen.
Döntöttünk a városi autóbusz közlekedés továbbfejlesztéséről valamit menetrend módosításokról. 2022. januártól új tömegközlekedési szolgáltatóval utazhatnak a szombathelyiek, a Blaguss–Agora Hungary Kft. vette át a szolgáltatás biztosítását. A Joskar-Ola lakótelepet több pozitívummal érintette a változás. Az egyik, hogy új típusú Mercedes buszok váltották fel a régi buszokat, melyek kivétel nélkül klimatizáltak, alacsony padlós kivitelezésűek és kényelmesek. Ez vonzóbbá tette a tömegközlekedés használatát.
A másik előny a menetrendben történt pozitív változás volt, amely a következőket jelentette:
• a "9"-es buszjárat és csúcsidőben óránként kétszer közlekedik, valamint ma már az Oladi lakótelep és a vasútállomás közvetlenül elérhető ezzel a járattal,
• könnyebb lett a tömegközlekedéssel az utazás délelőttönként a MÁV-rendelő és a vasútállomás felé, mivel a 21/A járat elérhető a Hunyadi útról,
• gyakrabban közlekedik a 29/A és a 29/C járat is,
• bekapcsolódik a helyi közösségi közlekedésbe a Kenyérvíz utca és környéke, mivel a 21/A megáll a Szőllősi templomnál és a Vámhivatalnál is,
• október 16-tól pedig már 10 percen belül, átszállás nélkül elérhető a Jáki úti temető a Joskar-Oláról a körjáratokkal és a Szent Márton utcából a 7-es járattal.
 A közgyűlésen elmondtam, hogy 2022. márciusában a Blaguss jegy és bérletérvényesítések száma a 9-es buszjárat vonatkozásában 6745 db volt, 2023. márciusában pedig 14.330 db. A szám egy év alatt több, mint a duplájára emelkedett. Ebből is látszik, hogy a buszközlekedés sokkal jobb lett a Joskar-Ola lakótelepről nézve, mint korábban volt.
386100187_758859612917413_6588701320639461178_n.jpg
Városunk fejlődik! Éljen Szombathely!
süti beállítások módosítása