Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Gázfelújítások Szombathelyen: a lakók nem értik, miért fizetnek

2015. április 22. - Kelemen Krisztián
A gázkonvektoros lakások kötelező felülvizsgálatával és az átalakításokkal kapcsolatos anomáliákkal foglalkozott sajtótájékoztatóján Horváth Soma és Kelemen Krisztián a Derkovits illetve Joskar-Ola lakótelep képviselője. Sok a probléma, drága a megoldás.

355278_a_gazkonvektoros_lakasok_kotelezo_atalakitasanak.jpg

A tájékoztatón megtudtuk, amit a gázkonvektoros lakásokban élők sokasága már a bőrén megtapasztalt, hogy nem kevés pénzzel és gonddal jár a gázkészülékek és a hozzátartozó vezetékek, szerelvények átvizsgáltatása. Ráadásul – és igazán erre kívánta a két képviselő felhívni a figyelmet – a folyamat és az elrendelt munkák, átalakítások nem is átláthatóak a lakóknak.

Horváth Soma épp ezért indítványozta a közgyűlésben – áprilisban már másodszor-, hogy az önkormányzat hozzon létre egy bizottságot, amely a felülvizsgálattal és az átalakítási munkálatokkal kapcsolatos anomáliákat vizsgálja ki. Mint a képviselő említette, még ezer lakásban végzik el december 31-ig a szakemberek a vizsgálatot. Ez – miután még dr. Nemény András és dr. Ipkovich György az eredeti jogszabály módosítását kezdeményezték a parlamentben – már ingyenes, de a munkát – a tervezéstől a kivitelezésig a lakóknak ki kell fizetni.

355280_a_gazkonvektoros_lakasok_kotelezo_atalakitasanak.jpg

Kelemen Krisztián azt mondja, a lakók több tízegynéhány ezer forinttól akár két-háromszázezer forintig terjedő költségekről számolnak be a fogadóóráin. Ráadásul, nem is értik a lakók, miért szükségesek épp azok a beavatkozások, átalakítások, amelyeket a tervező előír számukra. Ugyanolyan típusú helyiségekben az egyik lakótelepen elég például egy légbeejtő, míg máshol, ahol az ablakon van légbeejtő, egy szellőzőnyílást is vágatnak a falba. Olyanba is, amelyet nemrégen szigeteltettek a panelprogram keretében, állami és önkormányzati támogatásból és lakók pénzéből.

Horváth Soma mutatott egy olyan lakossági panaszt, amely szerint a szellőzőnyílással az előzőleg szigetelt lakás fürdőszobája kifűthetetlen lett, feleslegesen adott ki pénzt a lakó a szigetelésre, és a rezsicsökkentést sem érzékeli ezek után a lakás tulajdonosa. A lakásszövetkezeti tapasztalatok is eltérőek. Vannak például olyan városok, ahol egyáltalán nem alkalmazzák a falfúrásos módszert.

Van olyan lépcsőház, ahol a fürdőszobán nincs ablak, itt például azt írták elő a lakóknak, hogy cseréljék le a nyílt égésterű gázüzemű vízmelegítőjüket elektromos árammal működő bojlerre. Mint Kelemen Krisztián rámutatott, ez újabb költségekkel jár, mivel a régi ház hálózata nem biztos, hogy elbírja 20-50 villanybojlert, ilyen helyeken nem csak a lakás hálózatát kell bővíteni, hanem az egész lépcsőházét, amely újabb költségeket jelent immár a lakástulajdonosok közösségének is, mint azt szombathelyi példák is mutatják.

355276_a_gazkonvektoros_lakasok_kotelezo_atalakitasanak.jpg

A két önkormányzati képviselő emlékeztetett arra, hogy dr. Ipkovich György még országgyűlési képviselőként tett arra javaslatot, hogy a gázfelülvizsgálattal és átalakításokkal érintettek számára kínáljanak a panelprograméhoz hasonló konstrukciót, de ezt a parlament nem fogadta el. Kelemen Krisztián és Horváth Soma megjegyezte, hogy mind a felülvizsgálat, mind a gáz használatának biztonságossá tétele a lakosság elemi érdeke. Amit kifogásolnak az az, hogy a jogszabály nem átlátható a lakosság számára, és a tervekkel kapcsolatban sincs semmilyen útmutatás, hogy milyen szempontokat vegyenek figyelembe a tervezők, hogy a lakástulajdonos számára a legköltségkímélőbb, legkisebb kényelmetlenséggel járó, leghatékonyabb megoldást tervezzék meg.

Horváth Somától megtudtuk, hogy Hende Csaba a körzet országgyűlési képviselője is értesült már fogadóóráján a problémákról a lakóktól. Most ők is arra kérték a kormánypárti politikust, hogy járjon közbe a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, minisztertársánál, hogy egyértelműsítsék a jogszabályt.

Forrás:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/gazfelujitasok_szombathelyn_a_lakok_nem_ertik_miert

süti beállítások módosítása