Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Hosszú távú elképzelés a Szent-Györgyi Iskola épületének hasznosítására

2015. június 02. - Kelemen Krisztián

Dr. Ipkovich György Képviselőtársammal már lassan egy éve foglalkozunk a témával és egyre inkább látszik a Szent-Györgyi Iskola épületének hasznosítására vonatkozó megoldás. Az Országos Horvát Önkormányzatnak van egy elképzelése, mely szerint egy három megyét magában foglaló regionális Horvát Nemzetiségi Általános Iskolát és egy Horvát Nemzetiségi Óvodát szeretnének működtetni, melyhez a legmegfelelőbb város véleményem szerint Szombathely lenne. Ilyen intézmény a közelben Pécsen és Sopronban található, így Zalaegerszeg és Szombathely jöhet szóba a létesítmény létrehozásához.

66708.jpg

Fotó: nyugat.hu

Álláspontom szerint - ismerve a részleteket és az elképzeléseket - a volt Szent-Györgyi Iskola egy tökéletes épület lenne erre a célra. Első körben csak az első osztály indulna el, mellette párhuzamosan 3 óvodai csoporttal. Mivel az intézmény három megye területét fedné le a nemzetiségi oktatással, ezért szükséges egy 100 férőhelyes kollégium is a gyerekek elhelyezéséhez. A Szent-Györgyi épülete kiválóan alkalmas lehet e célból is, mivel a földszinti részen helyezkednének el a csoportszobák és a tantermek, az emeleten pedig a kollégium, esetleg idővel egy tetőtér beépítéssel bővíthető lenne a férőhelyek száma. Mivel ez egy távlati elképzelés - 2016-tól indulna az oktatás -, ezért a Haladás Szakosztályainak ideiglenes elhelyezése is megoldható lenne az épületben. Természetesen az épületet alkalmassá kell tenni a befogadásra, a nyílászárók cseréjével, a fűtés korszerűsítésével, a vizesblokkok és burkolatok cseréjével. A tervek szerint a későbbiekben egy gimnázium létrehozására is lenne igény. Így összességében 100 munkahely teremthető.

A dokumentum melyet itt olvashatnak részletesen megfogalmazza azokat a távlati célokat, melyeket az Országos Horvát Önkormányzat az elkövetkezendő évekre kitűzött. A megfelelő forrást kell megtalálni a beruházáshoz és persze a szombathelyi városvezetés döntése is szükséges ehhez. Bízom benne, hogy ez lesz a végső megoldás a hasznosításra.

süti beállítások módosítása