Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Gáz van: mert nincs gáz

2015. augusztus 11. - Kelemen Krisztián

Idén áprilisban hívtuk fel -Horváth Soma Képviselőtársammal - a figyelmet arra a problémára, amely ma már az egyik legkomolyabb probléma nemcsak a Joskar-Ola lakótelepen, hanem az egész városban, azaz a gázfelülvizsgálat során lakásokat és társasházakat kötnek ki a gázszolgáltatásból, arra hivatkozva, hogy gázszivárgás van. Egyszerűen leszerelik a gázórákat, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a lakásokban nem tudnak főzni, nem tudnak fürödni és nem tudnak fűteni az emberek.

2015-ben hogy lehet ilyen embertelen módszerekkel kezelni egy megoldandó problémát?

Itt ebben az országban, ebben a városban már bármit meg lehet tenni?

gazora_1.jpg

A társasházak és a lakások esetében is gáztervezőt kell fogadni, engedélyeztetni a terveket és megcsináltatni a gáztervező által előírt beavatkozásokat. Ez a költség egy-egy lakás tulajdonos esetében a pár tízezer forinttól egészen a több százezer forintig terjedhet, nem beszélve a társasházi gázvezetékre esetlegesen kiírt beavatkozásokról, ami még ugyanennyi lehet pluszban. 

Áprilisban is elmondtam a sajtótájékoztatón, most is elmondom: a probléma akkor lesz igazán nagy, amikor egy-egy lakó vagy társasház nem tudja a beavatkozásokat finanszírozni és hamarosan itt a tél. Pedig a gázszolgáltató addig nem helyezi vissza a gázszolgáltatást, amíg az előírt beavatkozásokat a lakók nem végeztetik el.

Többször kértük a Közgyűlésen is, és mindig leszavazták, hogy létre kell hozni egy Ellenőrző Szakmai Bizottságot a lakók érdekeinek védelmében. 

dscf8315.JPG

Hogyan lehet megszüntetni a fűtési, a főzési, a meleg vizes mosakodási lehetőséget egy olyan lakásban, ahol kiskorú gyermekek is élnek.

Hol vannak az alapvető emberi jogok? 

Körzetemben számos olyan lépcsőház van, ahol már elzárták a gázt. A tervek, az engedélyeztetés a kivitelezés kb. 3 hónapot vesz igénybe, azaz november, amikor már rég fűtési szezon van.

Miért nem tesz a kormány és a Városvezetés semmit ebben az ügyben?

Szólítsák fel a gázszolgáltatót! Adjanak haladékot! Adjanak a rászorulóknak kamatmentes kölcsönlehetőséget! Vizsgálják meg, hogy van-e olcsóbb megoldás!

Számos megoldás lenne! És aki tehetne, akik tehetnének azok nem tesznek semmit!

 

Cikkek:

http://vaol.hu/szombathely/mszp-dk-tobb-mint-ezer-lakast-erinthet-szombathelyen-a-gazkonvektorok-felulvizsgalata-utani-atalakitas-1694076

 

süti beállítások módosítása