Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Közgyűlés 2015.10.13.

2015. október 13. - Kelemen Krisztián

Botrányos üvöltözésbe fulladt a szombathelyi rendkívüli közgyűlés, mert nem lett téma a Falco-gyár

Miután a Fidesz nem volt hajlandó tárgyalni semmiről, kitört a balhé a teremben, erről videónk is van. Lendvai Ferenc frakcióvezető sápadtan állta a rohamokat.

Tulajdonképpen bejött a papírforma a baloldal által kezdeményezett rendkívüli közgyűlésen, ennek részleteit a napokban összefoglaltuk. És igen, valóban úgy tűnik, hogy Hende Csaba Falco-gyár elleni kezdeményezése csupán politikai akció, alapvetően nem a lakosság panaszai érdeklik.

404504_rendkivuli_kozgyules_1.jpg

Rengetegen voltak a nézőtéren

Nemény András, képviselő (baloldal) ezt a közgyűlésben úgy fogalmazta meg, hogy Hende olyan, mint egy maratoni futó, aki az első 40 km-t kihagyja, aztán a végén az élre áll. Hende akciójáról mi is írtunk már korábban, és ott voltunk az aláírásgyűjtést bejelentő sajtótájékoztatóján is.

Szóval, bejött a jóslat, a rendkívüli közgyűlésen a polgármester mellett csak Lendvai Ferenc frakcióvezető volt jelen a Fidesztől. Ott volt a baloldali frakció teljes létszámban és Balassa Péter, jobbikos képviselő is. És rengeteg érdeklődő, legalább félház volt a nézőtéren, köztük ismert arcok a Falco-gyár környezetterhelés miatt tiltakozók közül.

404486_rendkivuli_kozgyules.jpg

Ettől függetlenül a közgyűlés még határozatképes volt, hiszen a baloldal kilenc képviselőjével, Puskás Tivadarral, Lendvaival és Balassával együtt 12-en voltak, ami pont elég ehhez. Az elején Puskás bejelentette, hogy többen is hozzá akarnak majd szólni a képviselőkön kívül. Köztük az Érpataki Modell Szombathelyi Bázisa nevű szervezet, az ő aláírásukat láttuk is a folyosón a jelenléti íven. Szeptemberben egyébként kérelmezték, hogy tanácskozási joggal vehessenek részt a közgyűléseken, ezt akkor elutasították.

404484_rendkivuli_kozgyules_1.jpg

Hol vannak az alpolgármesterek?

A polgármester most sem engedélyezte a hozzászólásukat, ahogyan a közgyűlés sem, a fideszesek nemmel szavaztak, Balassa tartózkodott, a baloldal igennek voksolt, de ez utóbbi kevés volt hozzá. Puskás hozzátette, öt lakó kért még hozzászólási lehetőséget, nekik engedélyt adott. Később kiderült, hogy ez is csak jelképes volt, nem szólhattak hozzá, de erről később.

404510_rendkivuli_kozgyules_1.jpg

De Czeglédy Csaba az alpolgármesterek távollétét is kifogásolta, mivel nekik a városházán van jól fizetett munkájuk, és kötelességük lenne részt venni a közgyűlésen. Puskás azt mondta, az alpolgármesterek munkájukat végzik, és úgy tudja, egyikük sincs az épületben. Mi azonban - többekkel együtt - nem sokkal korábban láttuk a folyosón Molnár Miklóst.

Mivel a fideszesek távolmaradásából látszott, hogy itt nem lesz érdemi közgyűlés, a baloldal kihasználta minden napirend előtti hozzászólási lehetőségét, sőt még azon túl is szót kértek. A Falco-gyár ügyét, a gázfelülvizsgálat kárvallottjainak érdekeit ecsetelték, és több más ügyet is elővettek. Olyanokat, amikről már korábban is szerettek volna tárgyalni többször is, de a kormánypárt mindig leszavazta azok napirendre vételét.

404514_rendkivuli_kozgyules.jpg

Uszodabővítés, Aldi a belvárosban

Szerettek volna tárgyalni az uszodabővítésről, hiszen ma sem tudni, ki fogja irányítani az építkezést. Czeglédy elmondta, még most sem ült össze az AVUS küldöttgyűlése, és nem alakították meg a felügyelőbizottságot. A Magellán Center helyén épülő Aldiról is tájékoztatást akartak kérni és választ arra, hogy a polgármester valóban a közgyűlés nélkül akar-e dönteni.

Ipkovich György - több társával együtt - Hende Csabát szerette volna látni, hogy egyeztethessenek a Falco-ügy megoldásában, és aláírhassa a petíciót, Nemény kezdeményezte, hogy a jövő heti közgyűlésen hallgassák meg Hendét arról, hogyan értette, hogy eddig kormányzati lobbi akadályozta meg a gyár elleni fellépést, és kormánytagként miért nem tett ez ellen.

Balassa egyetlen hozzászólásában mindkét oldalt felszólította, hogy kérjenek bocsánatot a jelenlévő szombathelyiektől, aztán ő is javaslatot tett, a következő ülésen a baloldal számoljon be, hogy 2002 és 2010 között mit tettek a gyár környezetterhelése ellen. Közben balról odasúgták neki, hogy az elmúlt hat évben nőtt a sokszorosára a terhelés a gyár többszöri bővítése miatt.

404518_rendkivuli_kozgyules.jpg

Megrohanták a képviselőket

A végén aztán minden javaslatot leszavaztak, és az eredeti napirendet is. A baloldal és Balassa 10 szavazatával szemben ott volt a Fidesz két tartózkodása, és ez elég volt ahhoz, hogy ne fogadják el a napirendet. (Volt olyan javaslat, ahol Balassa nemmel szavazott, de ez a lényegen nem változtatott.)

A szavazás után Czeglédy kérte, hogy legalább a korábban jelentkezett öt lakót hallgassák meg, ha már eljöttek, és jelezték szándékukat. A polgármester azonban a szabályokra hivatkozva ezt is elutasította, a zúgolódás hallatán kijelentette, be kell tartani a demokratikus szabályokat.

És ekkor tört ki a vihar a nézőtéren. Többen is bekiabáltak, ilyeneket: Hol vannak a képviselőink? Szégyelljék magukat! Az életünkről van szó! Nem kell nekünk Kántás képviselő úr!

Közben felbomlott az ülésrend is, így le is rohanták az egy szem fideszest, Lendvait, aki sápadtan állta a rohamot, és igyekezett az ajtó felé. A polgármestert pedig főként a szocialisták vették körbe. Egy férfi a gyár füstjét ábrázoló fényképes molinót lobogtatott. Az ülésteremben és a folyosón még sokáig forrongott a hangulat, kormánypártiak híján a baloldali képviselőkre zúdították a panaszaikat.

404464_rendkivuli_kozgyules_1.jpg

404540_rendkivuli_kozgyules_1.jpg

404534_rendkivuli_kozgyules_1.jpg

404530_rendkivuli_kozgyules.jpg

404532_rendkivuli_kozgyules.jpg

Forrás:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/rendkivuli_kozgyules_szombathely_2015_oktober_13

süti beállítások módosítása