Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Közgyűlés 2016.02.25. - sikerek és félsikerek

2016. február 26. - Kelemen Krisztián

A tegnapi Közgyűlésből kiemelnék egy pár dolgot, amelyek a lakótelepet érintik:

1. Egy közlekedésbiztonságot javító pályázat keretében javasoltam,

hogy a pályázatban szereplő 10 km kerékpárút és kettő körforgalom építés mellé kerüljön bele az anyagba a Hunyadi útra tervezett gyalogátkelőhely 2 millió forintos kialakítási költségvetéssel, mivel a hivatal munkatársai a kialakításhoz 2 millió forintot tartanak szükségesnek a kivitelezéshez. A pályázat összköltségvetése 1 milliárd forint! A fidesz frakció a módosító javaslatomat nem támogatta, így az 11-10 arányba elutasításra került! Ez azért érdekes, mert a pályázati indikátorok kimondottan a közlekedésbiztonság javítását célozták meg!

2088_84004_img_8602_n_1_1.jpg

Kép: www.frisss.hu

2. Szintén egy pályázat keretében elfogadásra került többek között a Bokréta Bölcsőde felújítása. 

1978. évben épült, azaz 38 éves ez a bölcsőde. Kizárólag önkormányzati támogatásból valósult meg itt már néhány felújítás. Nyújtottak be pályázatot akadálymentesítésre, de forráshiány miatt elutasították. A tervek az akadálymentesítésről rendelkezésre állnak.Ezenkívül a lapos tető beázik, szükséges lenne a tető és a homlokzat hőszigetelése.Másik égető probléma a bölcsőde kerítéshatárokon belüli csatorna hálózata. Folyamatos dugulás elhárítás és mosatás szükséges a csatornahálózatnál, ami csak egy-egy hónapra oldja meg a problémát.A csövek több helyen teljes keresztmetszetben telítettek (25 cm), szennyvíz torlódás, dugulás tapasztalható. A gerinc vezeték teljes hosszban sérült, elmozdult, gyökerek nőtték be, a csövek folyásiránya a csatlakozási pontoknál nem biztosított. Az elmozdulások következtében a szennyvíz több helyen a talajrétegbe távozik (talajszennyezés). Az aknák folyásfeneke elhasználódott, szennyvízáramlás akadályozott!A bölcsőde épületében 6 gyermekcsoport felújítása és a beltéri ajtók cseréje, valamint a folyosók nyílászáróinak cseréje vált szükségessé. A játszóudvaron telepített, szabványos játékok cseréje és pótlása szükséges és a játszóudvar kerítése cserére szorul.A csoportszobák előtti árnyékolók tönkre mentek, a kitekerésük nehezen megoldható, gyakori javításra szorulnak. Új árnyékolók elhelyezésére lenne szükség.

  • Csatorna cseréje, felújítása   17.574.868,-Ft
  • Tetőszigetelés                     10.000.000,-Ft
  • Komplex akadálymentesítés 19.000.000,-Ft
  • Összesen:                          46.574.868,-Ft

444526_bokreta_bolcsode.jpg

Javaslatomat szintén leszavazta a Fidesz-frakció - mely szerint javasoltam, ha a pályázat ezekkel a paraméterekkel nem kerül elfogadásra vagy ha változnak az indikátorok, akkor a pályázati anyagba lehetőség szerint kerüljön bele a Micimackó Óvoda épületének a teljes felújítása, illetve a Napsugár Óvoda tetőszigetelése is.

3. 240 millió forint út és járdafelújításra:

Kértem, hogy ebbe az keretbe idén férjen bele a Pázmány Péter krt. 42.-52. tömbbelsőben található járdafelújítás. 

4. Hunyadi úti híd járdájának a felújítása:

A beruházás eddig, azért nem indulhatott meg, mert a hídfelülvizsgálat kapcsán kiderült, hogy egy komolyabb felülvizsgálat is szükséges, amely kapcsán a jelenlegi statikai állapotot vizsgálják meg. Ez a vizsgálat egy-két hónapot vesz igénybe, aztán a vizsgálat eredményétől függően megkezdődnek a felújítási munkálatok.

img_20160223_152835_1.jpg

 5. Idén 30 millió forint került a költségvetésben a "Szombathely, a segítés városa" programra - és ezt túlzásnak tartom:

Ennél a napirendi pontnál, felszólalásom lényege, hogy én, illetve frakciótársaim, akik közvetlenül a választópolgárokkal tartják a kapcsolatot, azt a visszajelzést kapják a polgároktól, hogy az önkormányzat "két kézzel szórja a pénzt", például 2 milliárdot költ az önkormányzat kastélyfelújításra, 540 milliót paktumra, 30 milliót újraélesztési világrekordra, miközben nincsenek járda és útfelújítások és nincsen Vásárcsarnok felújítás sem, pedig ezek azok a fejlesztések, amelyek az emberek mindennapi életét megkönnyítenék. Ezek azok a dolgok, amelyek a lakókat valójában érdeklik. Tavaly év elején be kellett adni egy fejlesztési tervet, melyre azt az ígéretet kaptuk a Városvezetés részéről, hogy majd ezek bekerülnek az ITP és a TOP pályázati anyagaiba, melynek pályázati összege akkor 14,53 milliárd forint volt. Lassan elköltik ezt a pénzt és még mindig nincsen megújuló járdahálózat, nincsen Piac épületének felújítása, nincsenek parkolókialakítások.

445054_februari_kozgyules_delutan.jpg

Ellenben lesz 800 millió forintos Szent Márton Emlékév költségvetéséből 4 millió forint puzzle-játékokra, közel tíz millió forint sörfesztiválra, de lesz bigahajtó verseny is, hőlégballon fesztivál és a város költségvetéséből lesz 30 millió forint városmakettre. Félreértés ne essék az újraélesztést hasznos és jó dolognak tartom, de ezt lehetne tanítani az általános és középiskolákban is, akár osztályfőnöki óra, vagy biológia óra keretében is.  Az emberek azt látják, hogy Szombathely kezd átesni a ló túlsó oldalára ebben is. Az önkormányzati dolgozóknak minden évben kötelező ezen részt venni, van aki már 3-szor is részt vett. És most egy újabb Guinness-rekordot szeretnének megdönteni az adófizetők pénzéből. Minden tisztelem a Polgármester Úré, hogy ezt a programot elindította, de én is azt látom, hogy ez már más irányt vett: fontosabb a városmarketing, mint maga a cél.

6. Szociális városrehabilitációs vita:

A napirendi pontnál módosító javaslatom az volt, hogy a lakótelepeket is vegyük bele a programba és a körzettel rendelkező képviselők tehessenek javaslatot körzetükből 1 civilszervezetre aki a programok megvalósításában szívesen részt vesz. A Joskar-Olán a Szent Márton Plébánia, a Baptista Imaház és a Joskar-Ola Lakótelepért Alapítvány is segíti a szociálisan rászoruló családokat egész évben. 

445058_februari_kozgyules_delutan.jpg

7. A Fideszfrakció nem akart tárgyalni az 1-es buszközlekedés visszaállításáról sem:

Azt a napirendi pont javaslatot (Dr. Nemény András javaslatát) is leszavazta a fidesz frakció, miszerint tárgyaljuk meg, hogy az 1-es buszjárat visszaállítását kéri a lakosság. A múlt heti lakossági fórumon 50-60 fő vett részt többek között a Joskar-Ola lakótelepről is voltak lakók, mivel nem tudnak az eddig megszokott módon közlekedni az 1-es busszal, ezért kérik a lakók ennek a buszjáratnak a visszaállítását. 

8. Feladatellátást kapott a Joskar-Ola Lakótelepért Alapítvány:

Tavalyi évben elindított kérésemnek megfelelően feladatellátási szerződés jött létre az Alapítvány és az Önkormányzat között. Erre több okból is szükség volt, az egyik, hogy a 18 éve működő Alapítvány nagyon fontos szerepet játszik Szombathely életében, mivel játszóteret kezel és tart fenn, köztisztasági feladatokat lát el, szociálisan rászorulókat támogat és megszervezi minden évben Szombathely egyetlen fesztivál jellegű rendezvényét a Joskar-Ola Napokat. Sajnos csak 1 évre kapta meg az Együttműködési szerződést az Alapítvány, mely egyben az anyagi biztonságot is megteremti az Alapítvány számára, mondván: "Majd meglátjuk, hogyan viselkednek!" Szerintem, ahogy eddig: dolgoznak a városrészért, a lakókért, Szombathelyért! Ezt kellene tiszteletben tartani!

Az Alapítvány kezelésében lévő játszótér a tavalyi évben történt felújítás után: dscf2424.JPG

Források:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/605_millio_4_szombathelyi_ovodat_es_bolcsit_dobnak

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kozgyules_szombathely_2016_februar_25_percrol_percre

süti beállítások módosítása