Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Közgyűlés 2016.12.15. (nyugat.hu)

2016. december 16. - Kelemen Krisztián

23:05 Itt a vége

Puskás köszöni mindenki éves munkáját, áldott karácsonyt és boldog új évet kíván. A következő közgyűlés 2017. február 2-án lesz.


22:30 Tájékoztató a Mérei-ügyről

Károlyi Ákos jegyző idézi fel a történteket, amiről itt írtunk utoljára. Gyakorlatilag ugyanazt mondja el, ami már nyilvánosságot látott. Kifejti, hogy a munkaügyi bíróság első és másodfokon megalapozottnak ítélte az igazgató munkaviszonyának megszüntetését. A büntetőperben a jegyző az ügyészség közlését idézi.

Kijelenti, a hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény megvalósítását az ügyészség is megerősítette. Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savara) emlékeztet rá, hogy 2012-ben javasolta, hogy a szimfonikus zenekart gazdaságilag csatolják a GAMESZ-hez, ami ellen Mérei Tamás igazgató tiltakozott. 2013-ban szintén. 2014-ben jogszabályváltozás volt, a zenekar már nem lehetett önálló gazdaságilag, akkor tájékoztatta az igazgató a hiányról a polgármestert. Nemény András kijelenti, amit elmondanak ők a közgyűlésben, annak van értéke. Mérei a baloldal javaslatára azt mondta, saját vagyonával felel az Iseumi Játékokért, és ezt Lazáry Viktor akkori alpolgármester is elfogadta. És hol van már Mérei és Lazáry? - kérdezi.

Megkérdezi Puskást, támogatja-e azt a szándékot, hogy Méreit visszahelyezzék a zenekar élére. A polgármester kijelenti, az állás betöltött, nem merül fel a kérdés.

537272_decemberi_kozgyules_delelott.jpg

Balassa szerint egy tanulság van, ennek az ügynek nem lesz felelőse, pedig közpénzekről van szó. Kérdezi, milyen érzés, amikor a polgármester és Hende Csaba Méreivel fotózkodott, aztán meg kellett tennie ellene a feljelentést. Puskás kifejti, érzésektől függetlenül a kötelezettséget meg kell tenni. Czeglédy kéri, ha a vizsgálat során meghallgatták Marton Zsoltot, Lazáry Viktort, Szakály Gábort, akkor szeretné elolvasni a jegyzőkönyveket. Mert Mérei most azt mondja, a városvezetés tudott a hiányról, szerinte a zenekar és a karneváli alapítvány is kifizetőhelyként működött fideszes haveroknak. Javasolja, állítsanak fel egy vizsgálóbizottságot, derítse ki, ki tudott a túlköltekezésről. Czeglédy nem hiszi el, hogy Mérei saját szakállára halmozott fel ekkora hiányt. Elhiszi, hogy a polgármester nem tudta, hogy Molnár Miklós elől el akarták titkolni, de abban biztos, hogy nem egyszemélyi akció volt. Puskás szerint el kellene fogadni a bíróság döntéseit, az ítélet után nem lenne bölcs dolog a bíróságnál jobb ítélettel megpróbálkozni. A jegyző felolvassa az ítéletből, miszerint nem bizonyított, hogy a fenntartók tudtak a hiányról. Czeglédy bejelenti, annak idején a Fidesz próbálta Ipkovich döntéseit cincálni élő tévéadásban. Már csak ezért is kérik a vizsgálatot, és azért, mert Mérei ragaszkodik a saját narratívájához.

A Fidesz-frakció elutasította a javaslatot.


21:55 Még mindig a beszámolók

Kelemen Krisztián mérnöki véleményeket olvas fel, amelyek szerint a Hunyadi úti híd felújítása halaszthatatlan.

537408_hid_a_hunyadi_uton.jpg

Lendvai Ferenc a Joskar-Ola alapítványról kérdezi Kelemen Krisztiánt, azt, igaz-e, hogy a három DK-s jelöltet elküldték, és a múlt közgyűlésen kapott 1,7 millió forinttal sikerült-e kifizetni a tartozásokat.

Czeglédy Csaba kifejti, a hagyományok szerint a polgármester és az alpolgármesterek fizetése nem vita kérdése, most is megszavazzák. De kéri, állítsák vissza, hogy minden hónap utolsó csütörtökén legyen közgyűlés. A hajléktalanszálló ügyében egyezik a véleményük, nem fognak embereket kirekeszteni, és nem általánosítanak. Kéri, legyen társadalmi egyeztetés az ügyben, és egy körzeti képviselő hadd tolmácsolja a lakók kéréseit.

Kelemen válaszol Lendvainak. A DK nem delegált tagokat az alapítványba. Az új tagok magánemberként vesznek részt, és nem küldték el őket. A költségvetéssel kapcsolatban az alapítvány elnökét kell megkérdezni.


21:10 Két ülés közti beszámoló

Horváth Attila a közterület-foglalások beígért módosítását hiányolja. Egy oladi példát hoz fel, ahol egy kocsma zaja zavarja a lakókat. Kéri, ha közterület-foglalási engedélyt kérnek a hivataltól, akkor azt véleményeztessék az illetékes városrészi képviselővel. A jegyző szerint viszont a rendeletmódosításnak nincs meg minden feltétele. A szándék megvan, de a szükséges jogszabályi környezet még nincs. Ipkovich kéri, hogy a polgármester tolmácsolja kérdését Hende Csabához. Pápán átadtak egy hangárrendszert, és kérdezi, hogy ez lenne-e a megígért cargo-repülőtér. Szeretne tájékoztatót a jégkár-elhárítási rendszerről, állítólag a kormány kezében van a döntés, és ara is kíváncsi, az önkormányzat tervez-e saját lépéseket.

Kelemen Krisztián a lakók felháborodását tolmácsolja, mert az önkormányzat a Szent Gellért végén akarja megvalósítani az összevont hajléktalanszállót. Kéri, hogy erről kezdeményezzenek lakossági egyeztetést, és gondolják át ezt az elképzelést.

537276_decemberi_kozgyules_delelott.jpg

Puskás szerint viszont a jelenlegi szálló a Zanati út 1-ben közelebb van a Joskar-Ola lakótelephez, mint a kijelölt új helyszín. Kántás azt mondja, a közelben nincs lakóház, azért is választották ezt a helyszínt. Megjegyzi, a hajléktalanok túlnyomó többsége nem azonos azzal a pár, problémás alakkal, akiket látni a városban.

hajlektalanok.jpg


20:30 Még mindig az iskolaállamosítás

Nemény szerint nagy a baj, és ha a polgármester az egészségüggyel példálózik, gondoljon arra hány egészségügyi szakember dolgozik külföldön. Ez az előterjesztés azért van most itt, mert a KLIK-rendszer megbukott, csak most kozmetikázni akarják. Tudja, hogy automatikusan megszavazzák, de reméli, azért elgondolkodnak egy kicsit. De azt nem lehet kimondani, hogy jó ez a rendszer, Magyarországon éppen az oktatásban és az egészségügyben vannak a legnagyobb problémák. Puskás válasza: van egy tehetséges népünk, ami szellemi teljesítményben a világ élvonalában van. Tóth Kálmán megemlíti, hogy a Gothard iskolában a tanárok, az önkormányzat állásfoglalása ellenére a minisztérium olyan igazgatót nevezett ki, akit senki sem támogatott. Kijelenti, rohannak előre a sötétbe, aminek csőd lesz az eredménye. Ipkovich szerint ez nem szakmai, hanem hatalmi kérdés, az a célja, hogy a pedagógusok egy kézben, az államéban legyenek. Erről szól az egész, és ennek az ára a rossz PISA-teszt. Ez egy fegyelmező eszköz. Puskás erre úgy reagált, kiderült, hogy nem szakmai, hanem politikai kérdésről van szó. Czeglédy szerint álságos az az érvelés, hogy az iskola amúgy is itt marad. De akkor miért nem adják oda az államnak az egyházi iskolákat? - kérdezi. 1948-ban a kommunista párt az államosításkor béremeléssel akarta kibékíteni a pedagógusokat, és ugyanerre az útra lépett most a kormány is.

Az ellenzék tiltakozása ellenére a fideszesek megszavazták, hogy az állam elveszi az iskolákat.


20:05 Elvesztik az iskolákat

Czeglédy szerint ez az önkormányzatiság kinyírását jelenti, a polgármester vagy nem érti, vagy cinkos ebben. Arról van szó, hogy a kormány az iskolákat teljes egészében állami kezelésbe veszi. Czeglédy szerint elenyészően kevés ügy marad az önkormányzatnál, és most már azt sem tudják majd, mi folyik az iskolákban. Kijelenti, ez a legnagyobb szégyen az elmúlt években, kérdezi, mi lesz akkor, ha az óvodákat is államosítani akarják. Szomorú, hogy ezt egyáltalán a közgyűlés elé hozza, és hogy aláírja a szerződést. Puskás azt mondja, az intézmények a városban maradnak, szombathelyi gyerekek járnak oda, és szombathelyi pedagógusok tanítják őket, és az önkormányzatnak lesz befolyása rájuk.

537224_decemberi_kozgyules_delelott.jpg

Ipkovich szerint ebben hatalmasat téved Puskás. A korábbi polgármesterek arra törekedtek, hogy iskolavárossá tegyék Szombathelyt, saját önkormányzati pénzeket nyomtak az oktatásba. Most a béka feneke alatt az oktatási rendszer, mert eltűntek belőle az önkormányzati támogatások. Kijelenti, eltiltották az önkormányzatot az iskolafenntartástól, egy alapítványnak több joga van, mint a városnak. Javasolja, próbálják kihúzni ezt az időszakot, reméli, ez nem tart sokáig. Puskás szerint furcsa Ipkovichtól állami túlhatalomról hallani, mert 90 előtt szó sem volt önkormányzatiságról. A polgármester azt mondja, Szombathely 90 előtt is iskolaváros volt, most is az, és az is lesz. Siker, hogy elindult a műszaki felsőoktatás a városban, a mostani városvezetés is megteszi, amit a lehetőségek engednek. Nem hiszi, hogy az iskolarendszer átalakítását a szombathelyi közgyűlésben döntik el. Rettegi azt mondja, az ellenzék véleménye a 2012-es döntésről szól, nem a mostanihoz. Az elmúlt évek létező problémákra hívta fel a figyelmet, a mostani megosztott rendszer sem volt szerencsés. Sok országban van hasonló rendszer, és ha sok igazsága is van az ellenzéknek, voltak a kistelepüléseken megdöbbentő esetek is. Eleve nem lehet elutasítani az állami rendszert, az már nem szakmai, hanem pártpolitika. Szerinte a rossz PISA-eredmények 10-12 év következményei.

Szuhai Viktor (baloldal) szerint az önkormányzati iskolák jól működtek, talán a szakmával, önkormányzattal együtt kellett volna dönteni. Hosszan sorolja az állami rendszer hátrányait.


19:15 Ismét a zanati bicikliút a Tescoval szemben

Balassa emlékeztet, hét éve foglalkoznak ezzel az üggyel, és még nincs megoldás. Most ismét határidőt akarnak hosszabbítani - mondta. Kántás Zoltán szerint a jelenlegi városvezetés teljesen elkötelezett a kerékpárút mellett, hiszen nemrég két ütem is megépült az útból. Az út megépülése a beruházónak is érdeke, mert közel félmilliárdnyi jelzálog van az ingatlanokon. Puskás szerint ilyen közel soha nem voltak a megoldáshoz, Balassa azt mondja, ilyen messze nem voltak még. A jobbikos képviselő szerint törvénytelen a szerződés, a jegyző szerint nem klasszikus szerződésről van szó.


18:50 Helyijáratok

Az ÉNYKK-val kötendő szerződéshosszabbításról van szó, erről is írtunk már. Tóth Kálmán javasolja, hogy ha valóban használhatják a távolsági buszokat is az utasok a Petőfi-telepre, akkor ebbe érdemes lenne belevonni a déli városrészt. Nemény javasolja, hogy készüljön egy hosszú távú terv és azt is vizsgálják meg, mi lenne, ha az önkormányzat működtetné a helyijáratokat. Ezt a gazdasági bizottság már elfogadta.

Ipkovich emlékeztet rá, hogy korábban figyelmeztetett erre a helyzetre. Megjegyzi, arról is volt szó, hogy megpróbálnak elektromos buszokat szerezni. Javasolja, csak egy évre szóljon a megállapodás, addig dolgozzák ki a tömegközlekedési koncepcióját, figyelembe véve a környezetvédelmi szempontokat is. Lendvai Ferenc elmondja, a gazdasági bizottság is egy koncepció kidolgozását javasolja. Horváth Attila kérdezi, mi lenne, ha az összes távolsági buszra kiterjesztenék azt a lehetőséget, mint a Petőfi-telepnél. A szolgáltató igazgatója szerint az ötletnek van értelme, de óvatosan kell kezelni a szabályok, az utaslétszám miatt, és ki kell számítani a költségeket és jegy- és bérletárakat is. A cég javasolja, hogy január 1-től vezessék be a Petőfi-telep esetében, a többit elő kell készíteni, és ki kell kérni a minisztérium állásfoglalását. Ipkovich kérdezi, tettek-e valamit a jogszabályban meghatározott szennyezőanyag-kibocsátás csökkentéséért. Válasz: két éven belül nem tervezik új buszok vásárlását.

Ipkovich javaslatát leszavazzák.


13:30 A Szent Márton év költségvetése

A polgármester reméli, hogy ebben az évben sikerült megőrizni Szent Márton üzenetét, az egymásnak segítés gondolatát. A programok költségvetéséről itt írtunk. Nemény András emlékeztet rá, hogy már az elkészítés során is elmondták véleményüket. Hogy mennyire volt sikeres, azt döntsék el a városlakók, és azt is, hogy mennyire jött át Szent Márton szellemisége. Nemény szerint a programok nagy része nem erről szólt, úgy tudja, vegyes a megítélés, még a klérus egyes tagjai szerint is sok minden a bóvli kategóriájába tartozott. Megemlíti, hogy a Szülőföld egyesület, ami erősen a Fideszhez és Hende Csabához kötődik, pályázat nélkül kapott 67 milliót. Szeretné látni, hogy az egyes programokon hányan vettek részt. Szerinte inkább egy nagy szociális program kellett volna, vannak rászorulók a városban. Kijelenti, ha Szent Márton feltámadna, nagyon sok mindent kihúzott volna a programok közül. Szerinte az összesítés nem pozitív. Puskás elmondja, 297 programelem volt, a kormánytól 800 milliót kapott a város. Szerinte büszkék lehetnek, persze, lehetett volna másként is csinálni, ők Szent Márton szellemiségét akarták bemutatni. Takátsné Tenki Mária a jogi és társadalmi bizottság nevében számol be. A Szülőföld egyesület támogatásáról a közgyűlés döntött - mondja. Bejelenti, hogy minden támogatott szervezetnek januárban le kell adni a tételes elszámolást, amit a képviselők ellenőrizhetnek.

Ipkovich is fontosnak tartja Szent Márton tiszteletét, de az ő véleménye közel áll Nemény véleményéhez, úgy tudja, a katolikus egyház felső vezetésének sem igazán tetszett az egész, elmaradt a pápalátogatás. Neki a programok egy része tetszett, egy része nem. Kiemeli, hogy bigákat készítettek 16 millióért, és nem tudja, hol vannak ezek a bigák.

Ágh Ernő szerint biztos, hogy a legjobb döntéseket hoztak a döntéshozók. Balassa Péter azt mondja, a cirkusz és kenyérből ez a program a cirkuszt hozta el. Kijelenti, ezzel a programsorozattal sokkal többet ártottak maguknak, mint használtak. Balassa kérdezi, mit hagynak az utódokra, kíváncsi lenne, mit mondanának erről a 800 millióról. Szerinte kicsit túltolták az egészet, és megemlíti, hogy a magyar keresetek a legalacsonyabbak között vannak Európában. Hozzáteszi, az adventi programokra is figyelni kellene, kevés a Fő téri vásár és a jelenlegi program. Kecskés azt mondja, a programok felrázták a várost, ami a kultúrára is pozitív lesz. Rettegi szerint a programok között voltak komolyabbak, könnyedebbek, vallási jellegűek, szórakoztató célúak. Mindenkinek nem tetszhet minden program, és biztos abban, hogy most már többet tudnak a városlakók Szent Mártonról. És annak is örül, hogy a baloldali frakció már nem Marx- és Lenin-idézetekkel fárasztja őket. Czeglédy szerint inkább Rettegi korosztálya több ideológiai képzést kapott, mint ők, és ha az egykori 800 ezer MSZMP-tagot keresik, sokat megtalálnak közülük a Fideszben. Puskás közben bejelenti, hét darab biga készült ebből a pénzből. Lendvai azt mondja, a pápa nem a politikai viszonyok miatt nem jött el, hanem azért, mert más a koncepciója, olyan országokba ment, ahol a katolikusok nehéz körülmények között gyakorolhatják vallásukat.


13:25 Zárt üléssel kezdődik a délutáni szakasz

14 órától 16 óráig lesz szünet, de akkor egy zárt ülési napirenddel kezdődik, nem tudjuk, az meddig tart majd, az új Haladás-stadion üzemeltetéséről tárgyalnak majd. És nem hiszi, hogy a baloldali képviselőktől egyházellenes kijelentéseket hallott volna. Ipkovich felidézi hogy annak idején liberális vezetésű volt a város, amikor a pápa meglátogatta. Ő személy szerint veszteségnek érzi, hogy elmaradt az idei látogatás.


12:40 Fejlesztik a Szent Márton kártyát

249 130 eset. Ennyiszer használták a szombathelyiek a kártyát a 2014-es bevezetés óta. Most arról van szó, hogy elektronikussá teszik a kártyát, a rendszerfejlesztés és az új kártyák összesen kb. 35 millió lenne. A régi kártyák hivatalosan már lejárták, de egy határozattal meghosszabbították az érvényességüket. Lendvai bejelenti, a gazdasági bizottság kérése, hogy a munkát hirdessék meg a szombathelyi vállalkozások között. Horváth Attila szerint el kellene dönteni, egy városi, vagy egy turistakártyát akarnak. Puskás azt mondja, ellátja mindkét funkciót. Nemény felteszi a kérdést, megéri-e a 35 milliót ez a változtatás. Ez nem derül ki az anyagból, várna a döntéssel, amíg ez kiderül. Lendvai a mozival példálózik, régebben volt, hogy öt néző volt egy filmen, miután felújították és digitalizálták, többen járnak moziba.


12:05 És még mindig az utak

Nincs vége, sorra jönnek a felszólalások, a legrészletesebb javaslatokkal, és kritikákkal. Rettegi Attila (Fidesz) most lerántja a leplet az ellenzékről, kijelenti, hogy három órája vitáznak azon, hogy plusz hárommilliárd forint jöhet a városba, és hogy százmilliókat fordítanak útfelújításokra. Pedig ezek az utak nem most romlottak el, hanem az előző ciklusok alatt. A lakótelepeken sem volt több parkoló tíz éve sem. Puskás Tivadar kijelenti, szakmailag állították össze az útfelújítási tervet, ezt fogják megvalósítani. Le is szavazzák az összes ellenzéki javaslatot.


11:30 Még mindig az utak

Kecskés László (Fidesz) szerint óriási adóssága van a városnak az utak felújításában, de megemlíti, nem lenne lehetőség a felújításokra, ha a kormány nem vállalja át a város adósságát. Ipkovich megjegyzi, az állam nem csak az adósságot, hanem a pénzt is elvitte. Emlékeztet rá, hogy az oladi plébániahivatalt húsz méterrel arrébb tolták saját költségből, azért, hogy a busz fel tudjon menni a dombra, de most az odavezető út felújítását csak a templomig tervezik, csupán száz méterrel kellene meghosszabbítani. Kifejti, hogy ismét meg kellene követelni a közműcserék után a teljes útfelújítást, korábban volt ilyen rendelet. Horváth Soma (baloldal) több utcának is örül, megjegyzi, több lakótelepi részen is vannak kihasználatlan, rossz állapotú területek, ahol parkolókat lehetne építeni, de a tervezés néha ugyanannyiba kerül, mint a kivitelezés. Ezért ebből a pénzből kellene szánni erre, illetve azokra a területekre, ahol már vannak tervek, de azok nemsokára lejárnak. Ágh Ernő (Fidesz) is nagyon örül, de ő is tudna olyan peremkerületi részeket felsorolni, ahol áldatlan állapotok vannak. Szerinte sem luxusdolgokról van szó, hanem a legelemibb szükségletekről. Kéri, hogy a temető és a Körmendi út összekötését is vegyék elő, mert az stratégiai kérdés. Tóth Kálmán bejelenti, hogy a peremkerületekkel foglalkozó kabinetet alakít, amiben mindenkit vár, aki részt akar venni benne, pártállástól függetlenül. Lendvai Ferenc (Fidesz) szerint ezért van a gazdasági bizottság és a közgyűlés. Megjegyzi, minden évben voltak azért felújítások, az idén 380 milliót költenek erre. Megjegyzi, minden hidat felülvizsgálnak minden évben.


10:55 Útfelújítási program

Erről is írtunk külön. Nemény András kifejti, problémát jelent, hogy a képviselők kész, eldöntött anyagot kaptak. Nem az a céljuk, hogy kicseréljenek benne elemeket, de valós problémákat kellene megoldani. Az egyik a parkolás, főleg a lakótelepeken vannak gondok. A másik, hogy kis utakat és járdákat saját forrásból sem újítják fel. Javasolja, hogy ebben a két évben 300 milliót fordítsanak a lakótelepi parkolókra, és szintén 300 milliót a kis utcákra. Azt is, hogy álljon fel egy bizottság, ami összeállítja a 2019-es útfelújítási tervet.

A polgármester azt mondja, ötéves program van, fontossági sorrendet állítottak fel.

Kelemen Krisztián (baloldal) kijelenti, ha ők vezetnék a várost, nagyobb figyelemmel lennének a parkolókra,kis utakra, a Joskar-Ola lakótelepen is kevés a parkolóhely. Javasolja, újítsák fel a Hunyadi úton lévő Gyöngyös-hidat, és magát a Hunyadi utat is.

537436_hid_a_hunyadi_uton.jpg

Tóth Kálmán a déli városrész érdekében szólal fel, kijelenti, a terv csak nyomokban tartalmaz külső városrészeket, a déli városrész összesen nyolcmilliót kap. Hangsúlyozza, a városvezetés csak látványos beruházásokat támogat. Más városrészeken olyan elemeket újítanak fel, amelyek a déli városrészen nincsenek, nem építették meg. Megemlíti, hogy közösség munkával újítanak fel járdát, ők intézik el a szolgáltatóval, ha gond van a közszolgáltatásokkal. Kijelenti, hiába adja be sorra az igényeket, nem is tárgyalják. Javaslatokat tesz, kijelenti, ha leszavazzák, az a józan ész hiányát mutatja. Kéri, hogy a déli városrészen újítsanak fel csapadékelvezetőket, ne legyen olyan utca, ahol egyik oldalon sincs járda, a rossz járdákat, a rossz közvilágítást javítsák meg. Tóth Kálmán pontos javaslatokat tesz le. Sátori Károly szerint örülni kell, hogy utakat újítanak fel, és végre van olyan városvezetés, amelyik ezt fontosnak tartja. És örüljünk a terveknek. Horváth Attila kíváncsi lenne, mit mondana Sátori, ha a választókerületében egyetlen utca sem lenne a tervekben. Megjegyzi, hogy az oladi utak is kimaradtak, de örül az Aranypatak tervezett új hídjának. Balassa szerint nem elég az útfelújítás, a város forgalma reggel és délután bedugul, koncepció kellene a közlekedési helyzet javítására. Javasolja, hogy nézzék át újra az épülő stadion melletti rendszert is. tényleg kell-e körforgalom a kereszteződésbe, vagy maradjanak a lámpák.


10:45 Jön a válasz

Illés Károly alpolgármester válaszol, azt mondja, amit már leírtunk többször, uniós pénzekből kell megvalósítani amit csak lehet a kormányfő ígéreteiből. Az uszoda a városé lesz, keresik vagyonátadás legjobb módját. Az MMIK-t ingyen nem adja vissza a kormány, meg lehet vásárolni vagy át lehet venni vagyonhasznosításra. Kérdés mi a szándék vele, hasznosítják vagy elbontják. A Berzsenyi téren nem minden parkoló szűnik meg, az út szélén maradnak, a Kőszegi utcában 150 új parkolót hoznak létre. Nemény megismétli a kérdését, mi kerül ki a Modern Városok programból. Illés azt mondja, még nem minden programelemről született döntés.


10:35 És még mindig a pályázatok

Nemény azt mondja, azt szeretnék látni, milyen más lehetőségek lehettek volna, mit lehet uniós és mit hazai forrásból megvalósítani, mert a hazai forrásokra nincsenek olyan szigorú szabályok. Most pedig már csak futnak a lehetőségek után. Kijelenti, hogy a városvezetés nem kérdezi meg a lakókat, mire lenne szükség. Puskás szerint a kormány is meghatározott kritériumokat, üzemeltetésre nem adott pénzt. Önkormányzati feladatokra sem.

537230_decemberi_kozgyules_delelott.jpg

Czeglédy szerint, ha a kormány ingatlanfejlesztéseket támogat, akkor egyrészt lehet ezt emlegetni, másrészt kormánypárti cégeket lehet megbízni a munkákkal. De most nincs olyan történelmei jelentőségű fejlesztés, ami a ciklust jellemezhetné. Akár az MMIK lebontásával, akár egy új Fő térrel az Ady térnél, a börtön elbontásával. Ez nem került volna többe, mint amiről most beszélnek. Ezek az álmok hiányoznak a tervekből. A polgármester szerint erről szól a Szent Márton terv második üteme.


10:00 Még mindig a pályázatok

Kántás Zoltán (Fidesz) kijelenti, a Modern Városok program keretében előkészítés alatt van az uszoda bővítése, ezzel az uszodába látogatók igényeit akarják kielégíteni. Ipkovich György azt vizsgálná, hogy az adott kereten belül lehetne-e régészeti kutatásokat folytatni. 50 millió forintot talán fel lehetne használni a nyáron megtalált római amfiteátrum kutatására. Puskás szakemberekre hivatkozva kijelenti, hogy nem lenne értelme a további ásatásoknak, de a keretben szerepel egy összeg az amfiteátrum helyszíni bemutatására.

537234_decemberi_kozgyules_delelott.jpg

Czeglédy szerint ami pénz ide jön, azt legalább nem lopják el máshol. Azon lehetne vitatkozni, hogyan lehet felhasználni a köz érdekében. Kérdezi, hogyan áll az uszoda vagyoni helyzete, mert most több tulajdonos van, és korábban megígérték, a bővítés után a városé lesz. Horváth Attila (baloldal) szerint soha nem volt vita abból, ha pénzt kapott a város. Emlékeztet rá, hogy nemrég másfél órát vitáztak az MMIK-ról, erre kiderült, nem kapja meg a város. Elismeri, hogy vannak jó dolgai a városvezetésnek, de azért a ne nevezzék sikernek, ami nem az. Kéri, gondolják át, hogy minden parkolóhelyet megszüntetnek a Berzsenyi téren. Ipkovich megemlíti, hogy a polgármester bejelentette Szombathelyt az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra, és arra éppen jó lenne az egykori amfiteátrum szabadtéri játszóhelynek. Ezért is fejleszteni kellene, és fordítsanak rá ebből a pénzből 50 milliót.

Öt perc szünet.


9:35 Uniós pályázat a Modern Városok programjának egy részére

Puskás Tivadar ezt úgy vezeti be, hogy a város hárommilliárddal több támogatást kap a következő években. Erről itt írtunkNemény András megjegyzi, hogy uniós forrásból akarják megvalósítani Orbán Viktor ígéreteit. Kérdezi, van-e olyan szombathelyi beruházás, ami kikerült a kormányzati támogatásokból. Megjegyzi, hogy az útfelújítási program is hiányos, a polgármester a közmeghallgatáson azt mondta, minden utcát és járdát felújítanak, de sokkal több utca és járda van a városban, mint ami a tervekben szerepel. Kijelenti, a Szent Márton év támogatásait sem a városlakók megelégedésére használták. Nemény szerint semmi tervük nem volt erre, és most az útfelújításokra sincs. Nem jól gazdálkodtak a rendkívüli forrásokkal, a szükségesek helyett látványos beruházásokat hajtottak végre. Puskás most is kijelenti, öt év alatt minden utcát fel akarnak újítani, ilyen programja egyik városvezetésnek sem volt eddig. Szerinte minden területre kell áldozni, a Képtár másfél milliárdos felújításával a kultúrát támogatják. Horváth Soma (baloldal) úgy emlékszik, hogy a Romkert rekonstrukcióját nem mutatták be, ez az egyik eleme a pályázatnak. Kérdezi, lesz-e erről bemutató. A polgármester azt mondja, készül a terv, ha olyan állapotban lesz, bemutatják, de már most is széles társadalmi egyeztetések vannak róla.

537208_decemberi_kozgyules_delelott.jpg

Kopcsándi kijelenti, szó sincs arról, hogy pályázati pénzt utasítsanak vissza. De a város közgyűlésének kellene eldöntenie, milyen felújításokat tervez, és ezt ne központilag mondják meg. Hosszútávú gondolkodást hiányol, kiemelve a bérlakások problémáit. Balassa szerint Mészáros Lőrincnek nem lenne nagy gond a 2,7 milliárd forint. Azt mondja, az utakért a korábbi baloldali városvezetés is tehetett volna. Kijelenti, most egyértelműen a látványberuházások mellett döntöttek. Ezeket az épületeket Mészáros Lőrinc cégei újítják fel, helyette az emberek életminőségét kellene javítani, de inkább a napi politika elvárásait teljesítik.


9:15 Kezdődik

Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) a Szent Márton évről beszél, köszönetet mond mindenkinek, aki tevékenyen vett részt benne. Czeglédy Csaba (baloldal) javasolja, hogy a Falco-gyárat övező városrész övezeti besorolását változtassák vissza a 2006. előttire. Megjegyzi, semmi sem indokolja, hogy az épülő stadion beszámolóját zárt ülésen tárgyalják, mert közpénzből épül, minden információt részletesen meg kellene adni. Javasolja, hogy vizsgálóbizottság alakuljon a Mérei-ügyben, kideríteni, hogy a városvezetésnek volt-e tudomása a zenekar túlköltekezéséről. Kijelenti, tisztázni kell a város érdekben, hogy a zenekar igazgatója saját döntése alapján költekezett-e túl. Ipkovich György (baloldal) kéri, tárgyaljanak a hivatali dolgozók béremeléséről, és foglalkozzanak a vízügyi tervvel is. Nemény András (baloldal) megemlíti, hogy az illetékes bizottság ügy döntött, a város ne éljen a Kőszegi utcában lévő volt városháza vételi jogával. Kérdezi, igaz-e, hogy a Vasivíz Zrt. vezetőjének érdekeit akarják védeni. Szuhai Viktor (baloldal) ismét kéri, hogy a két közgyűlés közti beszámolót a napirend elején tárgyalják. Kopcsándi József tájékoztatást kér a hivatali információs rendszerről, mert félő, hogy annak segítségével a minisztérium átveheti a város irányítását. Idéz egy korábbi dokumentumot, amiben megfogalmazzák, hogy át kell vinni ezt az ügyet, úgy, az irányítást átvehesse a kormány. Tóth Kálmán (baloldal) kérdezi, mi a szándéka a felújított uszoda ingatlanjával a városvezetésnek, mert időszerű lenne, és most bizonytalan, hogy valóban a városé lesz a felújított ingatlan. Ipkovich példátlannak tartja, hogy a közgyűlés döntését egyszemélyben a polgármester megváltoztatja a polgármester a volt városháza vételi ügyében. Balassa Péter (Jobbik) is a Mérei-ügyről kér tájékoztatást, és kérdezi, hogy a sportkoncepcióban miért nem szerepel a stadion üzemeltetése. Puskás Tivadar kijelenti, ő nem döntött a városházáról tisztségviselői döntés volt. (Bármit is jelent ez.)

Sorra leszavazzák az ellenzéki javaslatokat.


9:05 Gyülekeznek

Forrás:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kozgyules_szombathely_2016_december_percrol_percre

 

süti beállítások módosítása