Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Közgyűlés 2017.02.02. (nyugat.hu)

2017. február 03. - Kelemen Krisztián

Ha esetleg valaki lemaradt volna a tegnapi Közgyűlésről, akkor most a nyugat.hu segítségével pár sorban összefoglalom.

9:10 Hol legyen az új hajléktalanszálló?

Puskás Tivadar polgármester örül, hogy januárban sok észrevétel és javaslat érkezett a hivatalhoz, főleg a hajléktalanügyben. Szent Márton városában fontos az egymás megsegítése, Szombathelyen régóta példaértékű a hajléktalanellátás. Az ellátórendszert folyamatosan kezelni kell, időnként javításra is szorul. Az egyik kérdés a Kolozsvár utcai hajléktalanszállóé, a másik a Pozsony utcai idősotthoné, a harmadik a Zanati úti központi intézmény. Kijelenti, a rendszer jó, csak javításra, fejlesztésre szorul. Egy bizottsági határozat arról szól, hogy a Zanati úti szállónak új helyet kell keresni, és akkor megoldódik a másik két probléma is. Reméli, eljutnak odáig, hogy megfelelő társadalmi vita után meg tudják oldani az ügyet. Kéri, hogy szakmai kérdésként kezeljék.

9:20 19 napirendi javaslatot szavazott le a Fidesz

Puskás javasolja, hogy rögtön az elején tárgyalják meg a zárt ülési napirendeket, mert az érdekeltek külföldről érkeztek.

Kelemen Krisztián (baloldal) kéri, hogy külön napirendi pontként tárgyaljanak a hajléktalanügyről, mert közös érdek a megoldás, és olyan helyszínt kell találni, ahol a lakosság befogadó. Most két lakótelep határára akarják áthelyezni a szállót, és nem volt róla egyeztetés.

549234_februari_kozgyules.jpg

Nemény András (baloldal) szerint jó fideszes szokás szerint kijelöltek egy helyszínt, minden egyeztetés nélkül. Javasolja, tárgyaljanak a lakótelepi parkolókról, meg kellene tervezni azokat.

Ipkovich György (baloldal) ismét az önkormányzati alkalmazottak béremelését sürgeti és azt, hogy alkossanak egy tömegközlekedési koncepciót. Utal Orbán Viktor és Botka László találkozójára, ahol kiderült, hogy Szeged teljesen elektromos tömegközlekedésre áll át. Horváth Soma (baloldal) térképet állíttatna össze a járdák és a közterületek hóeltakarításának sorrendjéről. Tóth Kálmán (baloldal) a városmakett kapcsán kirobbant botrányról szeretne tárgyalni, megtudta, hogy a számlát még nem fizették ki, és arra is kíváncsi, ki írta alá a teljesítési igazolást. Balassa Péter (Jobbik) is javasolja a köztisztviselők béremelésének tárgyalását, szeretne többet tudni az új főépítész kinevezésének módjáról, szeretné, ha felmentenék a SZOVA igazgatóját, és az önkormányzati bérlakásokról is napirendi pontot kért. Kopcsándi József (baloldal) a lakáskoncepciót hiányolja, szerinte van remény, hogy megoldást találjanak. Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) Balassának válaszol, nem az önkormányzat felelőssége, hogy feljebb milyen politikai döntéseket hoznak a hulladékkezelésről. Horváth Attila (baloldal) parkológazdálkodásról tárgyalna, emlékeztet, hogy Sátory Károly (Fidesz) hasonló javaslatát megszavazták, de nem történt semmi. És megint kéri, hogy hivatalosan is vegyék előre a két ülés közti beszámolót. Sátory Károly azt mondja, átgondolását kérte a parkoló- és útfelújításnak. De közben el is indult ez, két évre meghatározták a tervet. Horváth Attila szerint viszont nem tudta meg, hogy hol vannak megtervezett parkolók.

9:55 Most pedig zárt ülés

Előbbre hozták a zárt ülés két napirendi pontját. Ha végeznek, folytatjuk tudósításunkat.

12:10 12 óvodában lesz műfüves pálya

Vége a zárt ülésnek, folytatják. Nemzeti Ovifoci pályázatokról tárgyalnak. Tavaly kilenc óvoda nyert pályázatot műfüves pályák építésére. Most újabb három óvoda került be a körbe. Óvodánként hárommillió az önrészt, most meg kell szavazni a kilencmilliót az újonnan nyert óvodákra.

Tóth Kálmán elmondja, az ő választókerületében lévő óvoda önerőből megépítette a pályát. 

549236_februari_kozgyules.jpg

12:20 Mennyibe kerül a stadion működtetése, és ki fizeti a veszteségeket?

Nemény András (baloldal) elmondja, már két éve szeretnék tudni, ki és hogyan működteti majd a stadiont, és ez mennyire terheli majd a várost. Nem kaptak választ, de szerinte ezt fontos tudnia a nyilvánosságnak. Az anyag szerint az X-faktor terv azt tartalmazza, hogy külső szervezetek is bérbe veszik, és ebből lesznek a bevételei. A bizottsági ülésen nem kapott választ arra, hogy mennyi lesz az egy évi működtetési költség, és ha ezt nem fedezik a bevételek, akkor ki fizeti majd a különbözetet. Nemény nem tudja elfogadni, ha azt mondják, majd minden rendben lesz. Kérdezi, vállal-e valaki felelősséget azért, hogy nem lesznek plusz költségek. És azt is, hogy a HVSE-nek is kell-e piaci bérleti díjat fizetni, mert akkor azt áttételesen a város fizeti majd. Balassa Péter szerint ez az egész utazás az ismeretlenbe. Megemlíti, hogy az anyag szerint kifizettek nyolcmilliót a sportkoncepcióra, de nem látják a koncepciót. Kérdezi, hogy Koczka Tibor, sportért felelős alpolgármester melyik működési mód mellett van, a piaci vagy a nem piaci mellett. Azt sem érti, miért van az anyagban, hogy a stadiont és a csarnokot egyben akarják kezelni, nem tud arról, hogy lett volna terv a külön kezelésükre. Szeretné tudni, mekkora összeget állít bele a város, milyen alapon született a döntés, és kik hozták meg azt.

Koczka Tibort válaszol, a sportkoncepció más dolog, de készül. Horváth Attila szerint a legproblémásabb rész, hogy akár nem csak sportcélú hasznosítást terveznek. Ha valaki ki akarja bérelni egy részét, akkor ő előnyben lesz a sportolókkal szemben? - kérdezi. Ő nem optimista, mi lesz akkor, ha nem jelentkezik senki, ki fizeti az amortizációt? Ő is szeretné tudni, mekkora az a minimális összeg, amiből működtetni lehet a stadiont. Illés Károly válaszol, nagyjából 300 millió lesz az éves működtetés. A tanulmányban szerepel, hogy már az első év is nullszaldós lehet, később akár profitot is hozhat. A HVSE tevékenységét a régi stadionban is a város finanszírozta, hogy mekkora összegben akarja támogatni a város, az közgyűlési döntés. Valóban, nekik és bérleti díjat kell fizetniük, de elsőbbséget fognak élvezni, ez benne van a kormányhatározatban is. A modell tartalmazza a más irányú hasznosítást is, úgy, hogy a sportolók érdekei ne sérüljenek.

Nemény András újra felteszi a kérdést, mi van akkor, ha nem teljesülnek a bevételek. És, hogy mekkora bérleti díjat fizet majd a HVSE, mert az egyesületnek nincsenek saját bevételei.

Czeglédy Csaba azt mondja, semmilyen realitását nem látja a piaci működtetésnek, rövid időn belül mindenféle barkácsmódszerrel fogják majd üzemeltetni. Kijelenti, alsó hangon 100-150 milliót kell majd adni hozzá az önkormányzatnak évente. Annak idején az Unihall-szerződésben leírták, hogy az önkormányzati támogatás fejében melyik egyesületek használhatják az Arénát. Most itt erről szó sincs. Szerinte gyorsan meg kellene egyezni a sportegyesületekkel, mert ha jön egy üzemeltető, neki tudnia kell, mennyi hasznosítható idővel rendelkezik. Nem látják, hogy kik és mennyi ideig használják majd az egyes helyiségeket, pályákat.

12:50 Még mindig a stadionüzemeltetés

Balassa megint a sportkoncepciót hiányolja, amit nem az ellenzék, hanem a városvezetés rendelt meg. Ipkovich is várta, hogy Nemény kérdésére választ kapjanak, de nem kaptak. Emlékeztet, hogy annak idején sportszakmailag megfogalmazták, mit is akarnak csinálni az Arénában, és mennyi idővel és helyiséggel gazdálkodhat a működtető. Ő a piaci alapú üzemeltetést támogatja, de ehhez meg kell fogalmazni, mit is akarnak pontosan.

549246_februari_kozgyules.jpg

Czeglédy javasolja, hogy a következő közgyűlésre hozzák be a lekötött óraszámok bemutatását, a kihasználtságot, akkor tudják kiírni a működtetési pályázatot. Nemény megint megkérdezi, ha nem teljesülnek a bevételek, ki fizeti a költségeket. Molnár kérdezi, a Rohonci út és a körút felújítását ki fizeti majd. A polgármester szerint ezek benne vannak a stadion költségvetésében. Czeglédy kéri, hogy akkor már tegyék rendbe a Perint-parti sétányt, mert nagy lesz a kontraszt. Illés válaszol, az ügyet visszahozzák a következő közgyűlésbe a részletekkel, pontos számokkal együtt. Mire elkészül a stadion, addigra meglesz a sportkoncepció is. Ha javításra, felújításra lesz szükség, abban lesz feladata az üzemeltetőnek, ez a pályázat kiírásában is benne lesz.

Puskás azt kérdezi, meghatározhatják-e a pályázati kiírásban, hogy a sportegyesületek mennyit használják a stadiont és létesítményeit. Czeglédy szerint ez alapfeltétele, hogy egy potenciális üzemeltető számításokat tudjon végezni. Hozzáteszi, ha ezt nem kötik ki, a működtető másod-, harmadlagosnak is tarthatja, hogy ott sportolók edzenek, gyerekek tornásszanak. Illés Károly kijelenti, ez része lesz a pályázati kiírásnak. A polgármester aggodalmaskodik, szerinte Czeglédy javaslata logikus, de ezt meg kell vizsgálni, mert az üzemeltető nyilván minél kevesebb lekötött óraszámot akar. El is fogadják a javaslatot.

15:25 A tavalyi költségvetés módosítása

Tavaly összesen 33,5 milliárd volt a költségvetés, közel 10 milliós maradékkal zártak. Czeglédy javasolja, hogy kétmillióért vásároljanak zajmérőket az adóbevételek terhére, és az idei költségvetésbe tervezzék be egy ilyen szakember képzésének költségeit. A zaj-határértéket a Falco-gyár nem tudja betartani, de a városban vannak máshol is zajos helyek, szerencsés lenne, ha a hivatal önállóan tudná mérni a zajkibocsátásokat. Ugyanis sokszor felmerül, hogy az érintettek tudják, mikor mérik a zajt, a hivatalnál ilyen nem merül fel. Illés Károly egyetért, azzal is, hogy több zajos hely van, de ezzel még nem lenne a hivatal akkreditált hatósági mérésre alkalmas. Kántás Zoltán is egyetért, de ő is megjegyzi, az így mért adat nem lenne alkalmas eljárás indítására. Emlékeztet rá, hogy folyamatban van egy eljárás az éjszakai zajterhelés ellen. Szerinte állandó zajmérés kellene a gyár mellett, de az sem alkalmas erre. De támogatja a javaslatot. Nemény András ismét megjegyzi, hogy ők másként költötték volna el a Szent Márton évre kapott támogatást, és a költségvetést is másként állítanák össze. Kérdezi, hogy mennyit kellett hozzátenni a városi bálhoz, hiszen jótékony bálként lett hirdetve. Mert annak nincs értelme, hogy a város pénzéből többet költenek erre, mint amennyit jótékony célra fordítanak.

Puskás Tivadar kijelenti, minden évben nevesítik, melyik szervezet a kedvezményezett, az idén az Esőemberke Alapítvány volt. A tombola bevételét fordítják jótékony célra, az idén az ellenzék oldaláról kevesen vettek részt a jótékonykodásban. 604 ezer forint jött így össze, ezt átadták az alapítványnak. A bált az Agora szervezte, az egyik bevételi forrás a jegybevétel, a másik a költségvetési támogatás. 2,5 millió volt a kiadás, 1,2 millió a bevétel, kb. 1,2 millió a költségvetési támogatás.

549226_februari_kozgyules.jpg

Czeglédy kérdezi, mi kellene ahhoz, hogy a hivatal akkreditált méréseket végezhessen. Nemény kijelenti, az Esőemberke Alapítvány Ipkovich György polgármestersége alatt 30 milliót kapott, állami pályázatból pedig 80 milliót. Szerinte nem az a jótékonykodás legjobb módja, ha városi bálra városi pénzből elköltenek több mint egymillió forintot, és 600 ezret jótékonykodnak. Kecskés László szerint a városi bál beletartozik a polgári létbe és teljesen más, ha a lakók saját zsebükből jótékonykodnak, demagógnak nevezi Nemény hozzászólását. Balassa Péter kérdezi, miért emelték 27 millióval 37 millióra az ügyvédi díjat, és hogy áll a Szent Márton terv második üteme. Nemény azt mondja, jótékonykodni lehet sajtó nélkül is, a korábbi bálokon sokan voltak, nem 90 fős elitbált rendeztek korábban. Ennek egyik oka a magas belépőjegy ára. Kecskés ezzel egyet is ért, jobban örülne, ha többen lennének a városi bálon, de a belépőjegy nem drága ehhez a rendezvényhez. Kiváló fórum lenne, hogy a meglévő feszültségek oldódjanak. A közgyűlés elfogadja Czeglédy zajmérő vásárlásról szóló javaslatát.

16:25 Lakossági hozzászólás

Nagy Gabriella kért felszólalási lehetőséget, most megkapja a lehetőséget. A keleti városrész nevében szólal fel, 25 éve húzódó ügyről beszél. A hajléktalanszállóról, ami miatt tarthatatlan a helyzet a területen. Tájékoztatást kér, és felszólítja a képviselőket, tartsák tiszteletben a lakók jogait, és ne használják az ügyet politikai célokra. Azt mondja, vannak inkompetens politikai haszonszerzők, akik a lakók közti gyűlöletkeltésre alapoznak.

549208_februari_kozgyules.jpg

16:30 Városi kitüntetések

Módosítják az erről szóló rendeletet. Rettegi Attila Horváth Róbertnek javasol elismerést. Czeglédy csodálkozik, hogy a körzet képviselője miért tereli ki a polgárokat a közgyűlési teremből. Így ők a választ nem hallották. Azt mondja, meg kell oldani az ügyet, és kérdezi, hogyan áll a Zanati út 1. alól való elköltöztetése a hajléktalanszállónak.

Puskás elmondja, van egy bizottsági javaslat, miszerint keressenek helyet a szállónak. Két helyszínt jelöltek ki, igyekeznek, hogy megoldják a problémát. Ott tartanak, hogy keresik a helyet, megfelelő társadalmi vita után kijelölik, aztán létrehozzák a hajléktalanszállót.

16:40 Helyközi járatok helyijáratos bérlettel

Arról van szó, hogy újabb helyközi buszjáratokra terjesszék ki, hogy a város közigazgatási területén belül helyijáratos bérlettel is használhatók legyenek.

Nemény Szeged példája alapján javasolja, ha erősödik a szmog, legyen ingyenes a tömegközlekedés arra az időszakra. Puskás megkéri a jegyzőt, hogy dolgozza ki ennek a lehetőségét.

Ipkovich György kijelenti, egy közösen kialakított koncepció megvalósításában a szolgáltató cég is partner lenne. Készült tanulmány arra, hogy a város tömegközlekedését elektromos járművekkel oldják meg. Van rá példa, ott van Szeged.

16:55 Hulladékszállítási gondok

Erről írtunk részletesen, Nemény András szerint ez a nap legfontosabb ügye. Kijelenti, a Fidesz-kormány kinéz magénak egyes területeket, bizonytalanságban tartja ezeket a cégeket, aztán kivérezteti őket. Aztán államosít, majd számára szimpatikus cégeknek osztja le a piacot. Most regionális központokat jelöltek ki politikai akarat alapján, ezek a központok döntik el, kik vehetnek részt a szolgáltatásban. Hiába van működő, munkaerővel, gépekkel ellátott cége a városnak, soproni és zalaegerszeri vállalatokat hoz helyzetbe, annak ellenére, hogy a szombathelyi cég is terjeszkedni akart. Mesterséges beavatkozás után Sopronba viszik a központot, ami aztán egy zalaegerszegi cégnek osztja le a piacot. És ez utóbbiban feb-tag Kántás Zoltán szombathelyi képviselő.

549278_februari_kozgyules.jpg

Nemény szerint most Hende Csaba országgyűlési képviselőnek ki kellene állni. Hende nem egy földesúr, aki elé kell járulni kérésekkel, neki a feladata lett volna mindent megtenni a fejlemények ellen. Ha a cég elveszti ezt a tevékenységet, meg is szűnhet. Oda kell menni, akár a miniszterelnökhöz, és azt mondani, ez létkérdés. Ez nem a hiszti, hanem a munka ideje, a baloldali frakció mögé fog állni.Puskás úgy emlékszik, a Szomhull tavaly is és tavalyelőtt is segítségre szorult. Ez egy veszteséges tevékenység volt. A szemétszállítást központilag rendezik, nyilvánvaló az volt a döntés oka, hogy információkat kértek. Fél évvel ezelőtt abban állapodtak meg, hogy nyolc település kivételével nem látják el a szolgáltatást. Egy biztos, Szombathelyen pillanatnyilag elviszik a szemetet.

Úgy néz ki, hogy ettől a tehertől tudnak megszabadulni - mondta a polgármester. Balassa kijelenti, abban az emberben nem bízz, aki hisz a saját hazugságában. Vitába keveredik Molnár Miklóssal, Puskás tíz perc szünetet rendel el.

17:30 Még mindig a hulladékszállítás

Vége a szünetnek, Balassa kapja meg a szót. Azt mondja, kár, hogy Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatója bejön és válaszol a kérdésekre. Milliós fizetést, autót, tavaly még végén ötmilliós jutalmat kapott Németh, mondja Balassa. Úgy látja, felkészültségét másra használja.

Balassa szerint valaki hazudik ebben a történetben. Arra céloz, hogy ezt a történetet januárban a médiában tudta meg, hogy ki kapta meg a szolgáltatást, miközben az már decemberben eldőlt. A SZOVA stratégiai tervét is említi. Kijelenti, a tényekre akarja felhívni a figyelmet. A tervből biztosan nem valósul meg, a Sárdi-ér hasznosítása, lovaspark, kamionpark, bérlakásprogram, és sorolja tovább.

Balassa szerint nem a hulladékgazdálkodásban van a legnagyobb probléma, de könnyű lenne kideríteni, mi hangzott el egy tavalyi szakmai konferencián. Úgy tudja, a Szomhull sorozatosan rossz döntéseket hozott, ezért veszítette el a piacot. Balassa kijelenti, nem lesz felelőse az ügynek, de a felelősöket egyszer meg kell nevezni. Nem véletlenül kezdeményezte Németh Gábor visszahívását.

Közben Czeglédy ezt a képet posztolta a Facebookra:

549352_igy_osztottak_fel_vas_megyet_a_soproni_es_a_kozott.jpg

Molnár Miklós emlékeztet, országgyűlési képviselő jelentette ki, hogy mikor adják át a műjégpályát. De a tervek teljesítésével jól állnak, kijelenti, aki nem tanulta meg az egyszeregyet, azzal nem fog vitatkozni. Biztos abban, hogy a megvalósult beruházások után lesz alkalma Balassának bocsánatot kérni. Kéri, hogy ne a szóbeszédnek higgyen, hanem a tényeknek. Ipkovich szerint a polgármester mindig ünnepi beszédeket mond, mint a környezetbarát tömegközlekedésnél, Most viszont martalékok lettünk, kétfelé szakították a megyét, és odacsatolták a szomszédokhoz. Ipkovich jónak tartja a határozati javaslatot, a saját helyzetünket kell erősíteni, az állami piackiosztásba nem tudnak beleszólni. Most az is lehet, hogy elviszik az önkormányzat által vásárolt gépeket, berendezéseket. Javasolja, hogy mentsék ki a cégekből az eszközöket, és vonják szorosan önkormányzati tulajdonba. Illés Károly azt mondja, a kormány valóban arra törekszik, hogy minél gazdaságosabb legyen a hulladékgazdálkodás. 131 szolgáltatóból 21-et jelölt ki, a Vas megyei 43 településsel a soproni cég bízta meg a Müllexet, előtte a Szomhull felmondta ott a szerződéseket. A város érdeke, hogy a Szomhull visszaszerezze ezeket a területeket, erről egyeztetnek majd. Úgy tudja, a lerakat a város, az eszközök a SZOVA tulajdona, így biztonságban vannak. Az is kormányzati szándék, hogy egységes beszerzés legyen, ez Szombathelynek egy 900 milliós támogatás várható, amit valószínűleg a Szomhull vagy a SZOVA bonyolít le.

Tóth Kálmán szerint megint a nulláért küzdenek. Sikerült eljutni odáig, hogy a polgármester annak örül, hogy Szombathelyen elviszik a szemetet. A Fidesz által kialakított rendszer hozta, hogy a SZOVA és a Szomhull nem tudott pályázni. És a Fidesz által alapított cég miatt lett veszteséges a hulladékgazdálkodás Szombathelyen, korábban nem az volt. Kijelenti, jött a vörös telefon, és tapsolnak, és végrehajtják. Ez most pont az az államszocialista rendszer, ami ellen küzdöttek. Nem tudjuk, hogyan működik Önöknél a tükör - mondja. Nem azt terheli a felelősség, aki szóvá teszi. Sopron csicskái leszünk - mondja Czeglédy. Nyugodtan menjen Sopronba, javasolja Illésnek. Most éppen azt akarják elfogadtatni, milyen szuper lesz, ha Sopronban intézik a szombathelyi hulladékügyeket. Kijelenti, azért a hulladékgazdálkodást Szombathelyen egy szombathelyi cég csinálja, ha már az oktatást elviszi. Ez jól mutatja az ostoba államszocialista magatartást, amihez tapsolnak. Kéri Puskást, beszéljen Hendével, képviselje a város érdekeit, keresse meg az illetékeseit.

Puskás azt mondja szeretnek szalagot átvágni, és büszkék, hogy erre sok alkalmuk van. A városlakókat nem érdekli, milyen hulladékszállító cég viszi el a szemetet, és nekik a lakók érdekeit kell szolgálniuk. És azt, hogy legyen munkahely, ezzel nincs is gond a városban. Kántás Zoltán kéri, ha valakinek bizonyítéka van, hogy ő üzleti célokat árult el, azt mutassa be. De a felelőtlen vádaskodásokat hagyják abba. Elmeséli, amikor a Müllex feb-tagja lett, még szó sem volt arról, hogy indul a választásokon. Amikor képviselő lett, kiderült, nincs összeférhetetlenség, és soha nem is titkolta ezt. Kopcsándi kijelenti, a rezsicsökkentés miatt nem tudtak nyereséget termelni a szolgáltatók. A cégeket ezért kellett az önkormányzatnak pénzzel kisegítenie. Sokkal egészségesebb lett volna, ha a nyereséget termelő cégek nyereségét forgatják vissza a díjcsökkentésbe. Száz munkavállalóról és a családjukról van szó, fontos, hogy ők is meg tudnak-e élni. Az önkormányzatnak ki kellene állnia a saját vállalkozásai mellett. 2020 után pályázatok sem nagyon lesznek, mire lehet számítani? - kérdezi. Kéri, hogy segítsenek, lobbizzanak. A polgármester szerint azért bejöttek az unortodox módszerek, és számára kiderült, hogy az ellenzék Botka László jövőbeni szerepvállalását is támogatják.

549232_februari_kozgyules.jpg

18:10 És még mindig a hulladékszolgáltatás

Ipkovich fehívja a figyelmet, hogy a lakóknak az a dolguk, hogy örüljenek, ha elviszik a szemetet, de a városvezetésnek az, hogy a város térségbeli szerepét, befolyását növelje. Nagyobb felelősségtudatosságot kér. Ez egy szégyenletes dolog, és próbáljuk meg kezelni. Horváth Attila nem érti, hogy ha most minden rendben van, akkor a Fidesz miért adott ki pár napja egy közleményt, amiben Molnár Miklós és Németh Gábor felelősségét fogalmazták meg. Javasolja, hogy azt a közleményt foglalják határozatba, és azt is, hogy ha Hende Csaba nem ismerte azt a törvényt, amit ő is megszavazott, akkor az ő felelősségét is nevezzék meg. Lendvai védi a rezsicsökkentést, szerinte ez jó dolog, ő is érzi a bőrén. Czeglédy szerint Kántás feb-tagságát nem tartják olyan fajsúlyos dolognak, ha a helyzet megváltozik, nem is lesz vele gond. De így nem érzik etikusnak, hogy részt vesz itt a döntéshozásban, meg egy zalaegerszegi cég feb-jében. De nem az a gond. A gond az, hogy a 2000 éves várost megfosztanak a saját területén a szolgáltatásától. Ha a soproniaknak megéri, akkor senki ne mondja, hogy a szombathelyieknek nem érné meg. És éppen ez a folyamat veti fel a korrupció gyanúját, nem itt Szombathelyen, hanem feljebb. Rettegi Attila kifejti, az elterjesztés éppen azt tartalmazza, hogy tegyenek meg mindent a szolgáltatás megőrzéséért, és az elveszített településeket.

18:45 Még mindig Szomhull és Szova

Molnár Miklós kijelenti, jelenleg Szombathelyen és méh hét településen a Szomhull szolgáltat. Március végéig felülvizsgálják, alkalmas-e erre tovább. A Szomhull erre pályázik is, úgy, hogy minden fizikai feladatot ellát. Ha ezek után a Szomhull nem lesz közszolgáltató, attól a SZOVA még lehet alvállalkozója valamelyik közszolgáltatónak. Arról kell dönteni, hogy továbbra is el akarják látni a közszolgáltatást. Ha nem sikerülne, azonnal 400 milliót be kellene tenni a SZOVA-ba. Két és fél órát vitáztak, aztán szinte egyhangúlag megszavazzák a határozatot.

19:15 Új utcanevek lesznek

Ipkovich György javasolja, hogy egy későbbi módosításkor ne feledkezzenek el a tíz éve elhunyt Wagner Andrásról, aki a díszpolgári címet posztumusz már megkapta. Azt is megjegyzi, hogy név szerint ismerik a város egykori alapítóit, rájuk is lehetne gondolni. Most tíz új utcát neveztek el, többségében virágokról.

19:25 Ellopták a múzeumpark kilincsét

Eljutottunk az állandó napirendi pontokhoz. Horváth Soma kérdezi, hogy ha éjszakára le akarják zárni az új múzeumparkot, miért hagyták nyitva a patak felőli oldalon, és miért nincs kilincs a Széll Kálmán utca felőli kapuról. Puskás bejelenti, elkészül a patak hídjának lezárása, az ellopott kilincset pótolják. Ipkovich kérdezi, hogy a nagy lőtér-alapítási lázban Szombathelyen is lesz-e új lőtér. És, hogy Szombathely részt vesz-e a tervezett jégeső-mentesítésben. A válaszból kiderül, lesz lőtér, a börtön mellett, és egyeztetnek a jégeső-mentesítésről.

19:40 Molnár levelet olvas fel

Molnár Miklós Mérei Tamás levelét említi, amiben felszólítja őt, olvassa fel, különben beperli. Az első, hogy valótlanságot állított, amikor a szimfonikus zenekar 250 milliós tartozásáról beszélt. Hozzáfűzi, hogy a részletes vizsgálat szerint ez a tartozás meghaladta a 250 milliót. A közalapítványról nem tud nyilatkozni, csak márciusban. A második, hogy valótlanul állította, hogy a Bartók Terem négymilliárd forint értékű. Most hozzáteszi, valóban nem ennyi az értéke, példaként mondta. 2011-ben 10 millió volt a zenekar vagyona, ezt viszonyította a hiányhoz. Ha a Bartók Terem nem a zenekar vagyonban szerepelne, akkor maradt volna a 10 milliós vagyon.  Kicsit bonyolult a dolog, az a lényeg hogy a Bartók Terem nélkül nem lett volna csekély mértékű a hiány. Beszél az ügyészségi tanúvallomásokról, de azokból nem idézhet, ennek először jogilag utána kell nézni. De a munkaügyi bíróság jogerős ítéletéből idézhet. Ebben szerepel, hogy a kötelezettségszegést ő is elismerte, és a következőt nyilatkozta: A pénzügyi beszámolóban azért nem rögzíthette a hiányt, mert akkor a pénzügyekért felelős alpolgármester megtudta volna, és azt ígérték, ősszel kipótolják a hiányt. Idéz az önkormányzati biztos jelentéséből is, eszerint rendszeresen figyelmeztették, hogy valami gond lesz. Erre válaszolta, hogy a megígért miniszteri támogatás felét kapták csak meg, és azt, hogy a 2014-es szeptemberi közgyűlésen megszavazzák a támogatást. De az akkor lezajlott önkormányzati választásokon nem szerzett a Fidesz többséget, és be kellett venni a korábbi pénzügyi alpolgármestert, és ezért politikailag kényes a helyzet. Molnár szerint ez nyilvánvalóan hazugság, de ez nem az ő felelőssége. (Erre az ügyre később visszatérünk.)

Czeglédy közben nyomozott, annak a soproni cégnek lehet a Szomhull az alvállalkozója, amelyiknek egy fideszes képviselő az igazgatója. Puskás szerint nyilván az a képviselő a szakértője a szemétszállításnak.

20:10 Itt a vége

Ezzel vége a mai közgyűlésnek, a következő ülés március 2-án lesz.

Forrás:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kozgyules_szombathely_2017_februar_percrol_percre

süti beállítások módosítása