Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Közgyűlés 2018.12.10.

2018. december 13. - Kelemen Krisztián

Idézetek a 2018. december 10.-ei rendes Közgyűlés nyilvános jegyzőkönyvéből:

Napirendi pont javaslatok:

Kelemen Krisztián városi képviselő:

Csatlakozik Horváth Soma képviselőtársához. Az első napirendi pont javaslata az Út, híd, járda felújítási koncepciónak az újratárgyalása a 2019-es évre vonatkozóan. Azt gondolja, hogy egyrészt még nem ismerik a 2019-es év beruházás elemeit és azt gondolja, hogy a valós prioritásokat figyelembe véve kell kialakítaniuk a koncepciókat erre vonatkozóan, tekintettel arra, hogy a lakók valószínű nem az önkormányzati parkolóra szeretnének 23 millió Ft-ot elkölteni, hanem a valós városi igényeket szeretnék, a problémákat szeretnék megoldani.

A második napirendi pont javaslata köztisztasági koncepció kialakítása az egész város területére. Egybefogva, komplexen a lombhúzástól kezdve a szemétszedésen keresztül a köztéri szeszesital fogyasztásig, illetve az ezzel kapcsolatos szemetelésig gyakorlatilag mindent. Azt gondolja, hogy az ezzel kapcsolatos önkormányzati cégek munkáját össze kell fogni.

A harmadik napirendi pont javaslata játszótér felújítási koncepció kialakítása a város területére. Ugyanis jelen pillanatban a SZOMPARK Kft.-nek – információi szerint – nincs forrása a kiemelt már nem EU-szabványnak megfelelő játékok pótlására. Azt gondolja, hogy ezen mindenképpen változtatni kell.

Szeretne egy tájékoztatást kapni Szombathely területén lévő elektromos autók töltési lehetőségével kapcsolatban, hiszen a hírekben lehetett olvasni azt, hogy 5 új töltőállomás kerül kialakításra. Kérdése, hogy mikor? Hol? Pontosan milyenek lesznek ezek a töltőállomások? Ugyanis egyre többen keresik meg azzal kapcsolatban, hogy jelen pillanatban Szombathelyen elektromos villanyautókat nem lehet ingyenesen tölteni. A Körmendi úton van egy működő töltő, ahol 1200 Ft fél óra. Azt gondolja, hogy ne legyenek gátjai a fejlődésnek. Sok tulajdonosnak emiatt Sárvárra, illetve Zalaegerszegre kell elmennie tölteni az autóját.

Az utolsó napirendi pont javaslata az az 1/1986. önkormányzati rendelet, amely a társasházakat érintő feladatokat tartalmazza. Egyre több anomáliát okoz az, hogy a társasházak nem tudják eldönteni azt, hogy egy-egy járdaszakasznak a takarítása, jégmentesítése kinek a feladata. Az önkormányzaté, vagy a társasházé. Azt gondolja, hogy ezt egy külön napirendi pont keretében tárgyalják.

Szavazás:

Dr. Puskás Tivadar polgármester: 

Kelemen képviselő úr napirendi pont javaslatai következnek, 5 darab, ha minden igaz. Társasházak feladataival kapcsolatos rendelet. Most szavazni szíveskedjenek. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a napirendi pont javaslatot 8 igen, 10 tartózkodás mellett elutasította.

Az e-töltőkről tájékoztatást kér Kelemen képviselő úr. Most szavazni szíveskedjenek. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a napirendi pont javaslatot 9 igen és 10 tartózkodás mellett elutasította.

Játszótér koncepcióról szólt Kelemen képviselő úr. Most szavazni szíveskedjenek. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a napirendi pont javaslatot 8 igen és 10 tartózkodás mellett elutasította.

Köztisztasági koncepció kialakítását kéri Kelemen képviselő úr. Most szavazni szíveskedjenek. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a napirendi pont javaslatot 8 igen és 10 tartó…

 

Következő az út, híd koncepció újratárgyalását kéri Kelemen Képviselő úr. Most szavazni szíveskedjenek. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a napirendi pont javaslatot 9 igen és 10 tartózkodás mellett elutasította.

685136_kozgyules_2018_december_10.jpg

Kelemen Krisztián városi képviselő:

Azt gondolja, hogy óriási felelősségük van Szombathely környezetvédelme területén. Dr. Horváth Attila képviselőtársa kérdésére válaszolva: a Joskar-Ola lakótelepen is – hasonlóan, mint az egész városban -, magas padozatú, pöfögő, füstölő buszok járnak, amelyeken nincsen klíma. Azt gondolja, hogy amikor a legutóbb a tömegközlekedési pályázatot tárgyalták, frakciója nem véletlenül javasolta azt, hogy egy megyei jogú városnak hatással kell lennie a tömegközlekedést szolgáltató cégre és 2020. december 1-től legyenek 60%-ban elektromos, vagy hibrid buszok, legyenek 100%-ban akadálymentesített, illetve klimatizált járművek. Nyilván Önök is járnak több városban, akár Zalaegerszegen, akár Győrben, akár Veszprémben vagy Székesfehérváron, sehol nincsen a tömegközlekedés ilyen rossz és elöregedett állapotban, mint Szombathelyen. És ezzel kapcsolatban a Joskar-Ola lakótelepen élők érdekében lenne egy módosító javaslata. Többen kérték tőle, mivel a Hunyadi úti Lidl mellett több gyermekes család is beköltözött, illetve többen birtokba vették már új lakásaikat, ezért az a javaslata, hogy a 9-es jelű busz tegyen egy kitérőt a Hunyadi utcai buszmegállók felé, megkönnyítve ezzel az ott élők tömegközlekedését. Még annyit hozzátenne, amit elmondott az előző Közgyűléseken is, hogyha vonzóbbá tudnák tenni a tömegközlekedést, akkor talán személyautókból is kevesebb közlekedne Szombathely útjain.

Szavazás:

Dr. Puskás Tivadar polgármester: 

Kelemen képviselő úr a 9-es járat útvonalának módosítására tett javaslatot. Most szavazni szíveskedjenek. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 9 igen és 10 tartózkodás mellett elutasította.

Kelemen Krisztián városi képviselő:

Egy módosító javaslata lenne. A Bercsényi iskolában dolgozókra is terjesszék ki a kedvezményes bérlet vásárlásának lehetőségét. Tekintettel arra, hogy a Bercsényi iskola területén parkolásra nincs lehetőségük a dolgozóknak, és ezt már korábban javasolta, hogy polgármesteri engedéllyel ingyen parkolhassanak. Ez akkor leszavazásra, illetve nem támogatásra került a részükről. Ha a Hefele iskolánál meg tudják tenni, hogy kedvezményes bérletet vásárolhatnak a tanárok, az ott dolgozók, akkor ezt terjesszék ki a Bercsényi iskola dolgozóira is. Egy észrevétele lenne a mellékletben. Felsorolásra kerülnek azok az utcák, illetve tömbök, ahol a kedvezményes használatra jogosító bérletet meg tudják vásárolni, és a Szent Márton utca 4-22. szerepel. Tájékoztatást szeretne, hogy ez egy elírás, vagy pedig a Szent Márton utca 24-ben lakókra nem vonatkozik a kedvezményes bérlet vásárlási lehetőség?

Szavazás:

Dr. Puskás Tivadar polgármester:

Jelentkezőt nem lát, a vitát lezárja. Kelemen képviselő úr javaslatáról most szavazni szíveskedjenek!

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 8 igen szavazattal és 10 tartózkodással elutasította.

Kelemen Krisztián városi képviselő:

Ha jól emlékszik, akkor Molnár Miklós alpolgármester úr javasolta az előző Közgyűlésen, hogy a köztisztviselők, cégvezetők és intézményvezetők a választási kampányban ne vehessenek részt. Döbbenve olvassa itt az első határozati javaslatban, hogy ehhez a döntéshez még a Hivatal időt kér, kérik február 28-ig ennek a vizsgálatát, határidejét. Biztos emlékszik rá, hogy tavaly szeptember 23-án polgármester úrtól kapott egy levelet, hasonlóan képviselőtársaival együtt, amiben Ön tájékoztatja, hogy a köztisztviselők, cégvezetők, illetve hivatali dolgozók nem vehetnek részt a lakossági fórumokon. Azt gondolja, hogy mi az, hogy nem vehetnek részt a lakossági fórumokon? A kampányban való részvételükön pedig még gondolkodni kell. Ugyanúgy, ahogy nekik, ki kellene küldeni egy levelet, és ezzel rövidre lehetne zárni a dolgot, megtiltani nekik, hogy kampányban ugyanúgy, mint egy lakossági fórumon, részt vehessenek.

A következő dolgot szeretné megemlíteni a két Közgyűlés közötti hozzászólásával kapcsolatban, a volt Szent-Györgyi iskola előtt október óta nem működik a közvilágítás. Több ízben levelezett a Városüzemeltetési Osztály munkatársaival, aztán felvette a kapcsolatot közvetlenül az E.ON-nal és csak-csak nem sikerült ezt a problémát teljes egészében megoldani. Kérné polgármester urat, hogy hasson egy picit a hivatal dolgozóin keresztül az E.ON-ra, hogy ezt a problémát haladéktalanul orvosolják. Ha jól tudja, az egyik osztályvezető napi kapcsolatban van az E.ON egyik felső vezetőjével. Ezt egy telefonnal el lehetne intézni.

A másik probléma a köztisztasággal kapcsolatos probléma. Különös tekintettel a Szent Márton utcai rendelő. Több újságcikk is megjelent ezzel kapcsolatban, hogy áldatlan állapotok uralkodnak egy ilyen kis beugró részen, és nem tudja, hogy polgármester úrhoz eljutott-e a levele, amiben kérte a Városüzemeltetési Osztály dolgozóit, hogy közvetítsék polgármester úr felé a kérését. Véleménye szerint ezt egy kerítéssel vagy pedig egy mobilkamera, illetve dupla mobilkamera kihelyezésével lehetne megoldani, ezt a problémát. Nagyon komoly a probléma, többen olvastak ezzel kapcsolatban újságcikket.

A lakók a Pázmány Péter körúton továbbra is várják a tisztelt polgármester urat egy bejárásra a Pázmány Péter 42-52. kritikus állapotban lévő járdaszakasszal kapcsolatban. A múltkor halaszthatatlan elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni, de a lakók bármikor nyitottak egy ilyen közös sétára. Kérik polgármester urat, hogy a beígért járda felújítása az minél hamarabb megtörténjen.

Továbbá jelezték felé a lakók azt is, hogy a Hunyadi utcának a teljes felújítását kérik. A 2019-es út-híd-járda felújítási programba szerepeljen, ha ez belekerülne. Ez nem csak a Joskar-Ola lakótelepen élőket érinti, hanem akár a Gyöngyöshermán, Szentkirály vagy a vidékről érkezőket. Ugyanígy, a Hunyadi utca végén a körforgalom az lassan kezd balesetveszélyessé válni. Komoly mélyedések vannak a körforgalomban. Kéri polgármester urat, hogy a meg nem választott közlekedésért felelős munkatársat küldje ki, legyen szíves, hogy nézzék meg a körforgalom állapotát.

Kelemen Krisztián városi képviselő:

Ahogy Dr. Kecskés László képviselőtársa is elmondta, a közvilágítással kapcsolatos problémák nem csak Joskar-Ola lakótelepet érintik, hanem az egész várost. Ha jól tudja, az új közvilágítás beruházás csak a lámpatesteket érinti, a földben húzódó vezetékeket, illetve az oszlopokat nem. Hiába szerelnek fel új lámpatestet, ha egy földkábel elszakadás van, nem fog világítani. De persze így lehet vele megtakarítani. Egyértelmű. Polgármester úr említette az egyik lakót. Igen, valóban probléma volt a Pázmány Péter körút 30-36. előtti közvilágítással. Azt az E.ON-nak sikerült megjavítania, és eközben ment el a közvilágítás a volt Szent-Györgyi előtt, amit megjavítottak, de megint nem jó. Valami komolyabb probléma lehet, amihez valószínű egy feltárás szükséges. Napirendi pont javaslatai között szerepelt egy önkormányzati rendelet, az 1/1986. (II.21.) rendelet, amely a társasházakat érintő feladatokat tartalmazó önkormányzati rendelet. Nem véletlenül hozta elő, illetve kérte napirendi pont javaslatként, ugyanis a Barátság utcai óvoda bejárata előtt felmerült egy olyan probléma, hogy senki nem húzta össze a lombokat és kiderült, hogy a lombok összehúzásának a feladata a társasházat érinti, és ez az önkormányzati rendelete szabályozza, viszont a társasház vitatkozik a feladatkiosztásról. Tekintettel arra, hogy a SZOVA Zrt. 30 éven keresztül összetakarította a járdára lehullott lombokat, és most nem értik, hogy miért nem. Közben kiderült, hogy a SZOVA ütemtervéből kikerült ez a szakasz, és ezzel kapcsolatban szeretne egy tájékoztatást kérni, hogy hol, mely lépcsőházak környékén került még ki a SZOVA Zrt. munkaköréből vagy munkatervéből a járdák tisztántartása, illetve a jégmentesítés? Illetve ezúton szeretné megköszönni a Bokréta Bölcsőde, illetve a Barátság utcai óvoda, illetve a GAMESZ ügygondnoki felelősséggel elvégzett munkáját, akik összehúzták a levelet. Így hála Isten, nem történt baleset. 

Fotó: https://www.nyugat.hu/tartalom/galeria/gal20181210101344

süti beállítások módosítása