Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

A koronavírussal, annak megelőzésével kapcsolatban hozott intézkedéseiről

2020. március 13. - Kelemen Krisztián

FONTOS INFORMÁCIÓK!


Sajtótájékoztatót hívott össze szombat délután dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere, aki a koronavírussal, annak megelőzésével kapcsolatban hozott intézkedéseiről számolt be.

2020. március 13-án az alábbi döntések születtek:
- Azon 65 év feletti szombathelyiek részére, akik hozzátartozójuk, ismerősük stb. segítségével a gyógyszerek kiváltását nem tudják megoldani, Szombathely MJV Önkormányzata megszervezi a gyógyszerek kiváltását! Ebben az esetben munkanapokon (8.00 és 12.00 óra között) a következő számot kell hívni: 94/505-429.

- a hivatal ügyfélfogadása és ügyintézése tekintetében szigorú szabályokat vezetünk be. Kérjük a lakosságot, hogy mindannyiunk érdekében az új eljárásrendet tartsák be. További intézkedések is várhatók e körben, ha a járványügyi helyzet megkívánja.

89330669_1340984676109529_3745255226353909760_o.jpg

2020. március 14-én az alábbi döntések születtek:
1. az önkormányzat a háziorvosok, fogorvosok jelzései alapján elindította, illetve elindítja azokat az eszközbeszerzéseket, amelyek az orvosok és a betegek védelme érdekében szükségesek:

- 250 db vízlepergetős védőruha;
- 100 db orvosi védőszemüveg;
- 24.000 db védőmaszk (egészségügyi, szociális területen, ügyfélszolgálatokon történő alkalmazásra);
- szükség lenne 60 db műanyag fogorvosi plexire (itt a beszerzési források felkutatása zajlik)
- az önkormányzat vizsgálja valamennyi háziorvosi rendelő teljes körű, napi fertőtlenítésének lehetőségét.

2. A koronavírus járvány megelőzése érdekében – figyelemmel a Kormány által 2020. március 11. napján elrendelt veszélyhelyzetre – Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő bölcsődék és óvodák működése tekintetében az alábbi intézkedéseket rendeljük el:

2020. március 16. napjától, az Operatív Törzs bejelentése alapján kiadásra kerülő kormányrendeletben kapott felhatalmazás alapján, Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő bölcsődék és óvodák vonatkozásában rendkívüli szünetet rendelünk el;
2020. március 16. napján Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő valamennyi bölcsődében és óvodában ügyeleti rendben kell biztosítani azon gyermekek ellátását, akiknek napközbeni felügyelete másként nem megoldható;
2020. március 16. napján Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő valamennyi bölcsődében és óvodában fel kell mérni, hogy 2020. március 17. napjától hány gyermek fogja ügyeleti ellátás keretében igénybe venni a napközbeni ellátást;
azon óvodai, bölcsődei alkalmazottak, akiknek munkavégzése a rendkívüli szünet alatt nem szükséges, fizetett távollétre jogosultak;
az ügyeletes bölcsődékről, óvodákról 2020. március 16. napján külön rendelkezünk.
3. Kérte a Volánbusz Zrt.-t, hogy az első ajtón történő kötelező felszállásra vonatkozó szabály alkalmazását függesszék fel. A Volánbusz Zrt. tájékoztatása alapján mindez 2020. március 17-étől fog megtörténni. Egyeztetést kezdeményez továbbá a menetrend felülvizsgálata érdekében, és kérte a buszok fokozott fertőtlenítését, amelyről tájékoztatást kért.

4. Kérte a taxisokat, hogy az irányadó higiénés szabályok betartására fokozottan figyeljenek (lehetőség szerint a gépjárműveket, azok kilincsét rendszeresen fertőtlenítsék).

5. Intézkedett a Vasivíz Zrt. vezérigazgatójánál a Fedett Uszoda vasárnaptól való bezárása érdekében.

6. Fontos, hogy az intézmények bezárása „nem előre hozott tavaszi szünet”, ezért a gyermekek és a rájuk felügyelő személyek lehetőség szerint maradjanak otthon.

7. A szombathelyi Vásárcsarnok egyelőre továbbra is üzemelni fog, az ideiglenes sátrak szellőztetését a sátrak oldalainak felhúzásával oldjuk meg,

8. Utasította az önkormányzati cégvezetőket, intézményvezetőket, hogy 100 fő alatti rendezvényeket sem tarthatnak, ugyanerre kérte a civil szervezeteket is, akiknek ilyen irányú támogatását felfüggeszti.

9. Általános kérés: mindenki tartsa be az előírt higiénés szabályokat (alapos kézmosás, szellőztetés stb.), kerülje az emberi kontaktusokat, ha a fertőzés tüneteit felfedezi magán, akkor TELEFONON hívja a háziorvosát (vagy ügyeletet), és kövesse az irányadó protokollt. Fotó: Bonyhádi Zoltán, Bővebben:

https://m.szombathely.hu/onkormanyzat/onkormanyzati-hirek/dr-nemeny-andras/polgarmesteri-sajtotajekoztato-a-koronavirussal-kapcsolatos-rendkivuli-intezkedesekrol.18118/

https://www.facebook.com/watch/?v=263812354617012

süti beállítások módosítása