Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Fejlesztési lehetőségek a Joskar-Olán

2021. március 02. - Kelemen Krisztián

Bokányi Adrienn, Tanácsnok és a Képviselőtársam tartott online előadást a Szombathely 2030 programról. A lakók is becsatlakoztak a Zoom előadásra és több érdekes kérdés is megfogalmazódott a lakótelep fejlesztésével kapcsolatban. Ami nagyon jó hír, hogy a Hunyadi úton, a Lidl melletti gyalogátkelőhely is bekerült abban a projektbe, amelynek keretein belül az indokolt helyeken u. "okos zebrák" kerülnek kiépítésre. 

A 11-es huszár úton már az idei évben kiépülhet egy ilyen egy pályázatnak köszönhetően. 

Mi az Okos Zebra?

A Safecross Okos Zebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét, a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra. A rendszer csak akkor lép működésbe, amikor a zebrán ténylegesen áthalad a gyalogos.

Hogyan működik?

Az Safecross Okos Zebra rendszer keretében az út két szélén - megfelelő távolságban az útpadkától – oszlopok kerülnek kihelyezésre, az ezekben lévő szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Amikor az érzékelők bekapcsolnak, egy vezérlő egységen keresztül jelzést adnak az útburkolatba helyezett aktív LED lámpáknak, ezzel megállásra figyelmeztetve a gépjárművezetőket. Ez a jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos áthalad az úttesten. Így a jelzés csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt. A rendszer célja, hogy az adott gyalogátkelőnél a járművezetők számítsanak rá, hogy ha villog a LED, akkor gyalogosátkelés történik és meg kell állniuk. A technológia folyamatos fejlesztésével az érzékelők műszaki megoldásai változhatnak. A rendszer működése hálózati csatlakozást igényel.

 

nevtelenyxyxasa.png

süti beállítások módosítása