Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

SafeXOne típusú "intelligens zebra rendszer" a Hunyadi úton

2022. augusztus 29. - Kelemen Krisztián
A Rotary Club és a Szombathelyért Közalapítvány közös finanszírozásában egy SafeXOne típusú "intelligens zebra rendszer" került kialakításra a Hunyadi úton, a Lidl Áruház melletti gyalogos átkelőhelynél. A SafeXOne intelligens zebra rendszerrel védjük a gyalogos polgárokat a lámpával nem biztosított gyalogátkelőhelyen. A forgalmazó weboldalán olvasható, hogy ahol a SafeXOne rendszer telepítésre került, ott nullára csökkent a gázolásos balesetek száma.
20220829_122256.jpg
A SafeXOne sikere abban rejlik, hogy téves riasztás nélkül, pontosan mutatja a gyalogosok átkelési szándékát a járművezetők számára. Szürkületben és éjjel bekapcsol a kiegészítő védelmi funkció, amivel közvetlenül a gyalogosok mozgását teszik láthatóvá, miközben az úttesten haladnak át.
Fontos, hogy a gyalogos az oszlopokat ne megkerülve, hanem pontosan a zebrán haladjon át.
Jelenleg a tesztüzem zajlik, a hivatalos átadó a következő hetekben várható. Tapasztalataim szerint lassítanak a gépjárművel haladók a zebrához közelítve. A markáns oszlopok egyedi látványa óvatosságra inti az autósokat. Szombathelyen ez az egyetlen ilyen típusú okos zebra. A behuzázás több, mint kettő millió forintba került, 2 év teljeskörű garanciát és 10 év alkatrész-ellátást biztosít a kivitelező cég.

20220829_122202.jpg

Köszönöm a Rotary Club és a Szombathelyért Közalapítvány balesetmegelőző beruházását, Szombathely egyik legforgalmasabb, 2x2 sávos útszakaszán, megteremtve ezzel a biztonságos gyalogos közlekedést a szombathelyiek és a joskar-olaiak számára!
A hagyományos rendszerekhez képest a SafeXOne bárhol telepíthető. Nincs szükség az útburkolat megbontására. Működéséhez hálózati tápellátásra sincs szükség, napelemeinek segítségével akár 2 hét felhős idő esetén is működőképes marad.
20220829_122148.jpg
A SafeXOne intelligens gyalogosvédelmi rendszer mozgásérzékelő szenzorai megbízhatóan érzékelik a gyalogosokat, így nincs téves jelzés. Mobil kommunikációt (3G/4G) használva minden telepített rendszer folyamatosan információt küld a központba, így valós időben látják a rendszerek állapotát, beleértve az átkelési adatokat is.
süti beállítások módosítása