Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Krízislakást kaphat a lakótelepen élő hajléktalan pár

2021. augusztus 04. - Kelemen Krisztián

Július 23.-án felkerült a facebookra nagy nyilvánosság elé egy bejegyzés, amely lehet, hogy alapvetően jószándékkal íródott, de mégis egy hatásvadász, hangulatkeltő poszt lett belőle, a kommenteknek és a megosztásoknak köszönhetően. Az alapvetően személyiségi jogokat sértő, arcokat mutató képeket tartalmazó bejegyzést megosztották az egyik nagy taglétszámú és látogatottságú szombathelyi csoportban is. A bejegyzés tárgya egy a választókörzetemben állandó jelleggel a szabadég alatt tartózkodó párról szólt, akik komoly krízishelyzetben élnek, a lakhatásuk nem megoldott. A posztot azóta törölték.
Ma délelőtt - természetesen segítő szándékkal - a Joskar-Ola Alapítvány Elnökével személyesen felkerestük az érintett párt, akikkel másfél órán keresztül beszélgettünk. Azt fontosnak tartom leszögezni és ezt a pár megerősítette, hogy a jelenlegi élethelyzet az ő döntésük és az ő választásuk, hiszen a hajléktalanszállóra bármikor bemehetnek, sőt az utcai szociális szolgálat napi szinten látogatja őket és kérik, hogy a szállón lakjanak.
Véleményem szerint Szombathely hajléktalanellátó és közfoglalkoztató rendszere országosan is példaértékű. A Féhe Kft. munkatársainak rálátása van minden szombathelyi fedél nélküli emberre, tudják, hogy hol tartózkodnak, napi szinten látogatják őket, vigyáznak rájuk. A krízisidőszakban naponta többször kérik őket, hogy menjenek be a szállóra, ahol melegételt és szállást kapnak. Lépcsőzetesen felépített program van arra, hogy ezek az emberek visszatérjenek a normális életvitelhez, közmunka lehetőségének biztosítása, kilépő lakás biztosítása, mentális és egyéb segítségnyújtással. A szombathelyi önkormányzat pedig minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy ne kelljen az utcán töltenie az éjszakát senkinek sem. Viszont a sok jószándék ellenére, csak azoknak tudunk segíteni, akik ezt a segítséget akarják, elfogadják és megbecsülik.
Én, személy szerint több oldalról is érintett vagyok az ügyben. Egyrészt az én választókörzetemben tartózkodnak az érintettek, másrészt pedig 7 éve vagyok tagja a szociális bizottságnak.
Az ügyben mindenképpen tovább kell lépni és meg kell találni azt a megoldást, amely méltó és mindenki számára elfogadható. Éppen ezért a párral abban maradtunk, hogy a soron következő szociális bizottság tárgyalni fog róla. Nyilván vannak feltételek, amelyeknek meg kell felelni, például munkahellyel kell rendelkezni.
Én a beszélgetés során most már együttműködést és szándékot tapasztaltam arra, hogy közösen változtassunk ezen a helyzeten. Önkormányzatunk mindent meg is fog tenni ennek érdekében!

223083821_1744952152379444_1865407993636929162_n.jpg
A kép csak illusztráció!

Az augusztus 2.-ai rendkívüli szociális és lakásbizottság ülésén döntöttünk arról, hogy az önkormányzat a Szent Gellért utca 4. szám alatti épületetekben fel tud ajánlani egy komfort nélküli lakást a krízishelyzetre való tekintettel.

Bízom benne, hogy a pár elfogadja ezt a segítséget! Egyébként a környéken élő lakók is támogatják a pár mindennapi életét - élelemmel, ruházattal, takarókkal - és újabb segítségek is érkeztek, hogy a felajánlott lakás is otthonosabb legyen számukra.

süti beállítások módosítása