Kelemen Krisztián városi képviselő blogja

Joskar-Ola - Szombathely

Rengeteg a panasz a lakók részéről

2022. március 01. - Kelemen Krisztián

Tegnap fogadóórát tartottam a horvát iskolában. A lakók több észrevétellel, problémával, javaslattal érkeztek, melyeket nagyon köszönök. Ezek jórészét már el is küldtem az illetések felé, az ügyintézésük folyamatban van.

Nagyon sok a panasz a lakók részéről a Pázmány Péter körúti Coop bolt előtti köztisztasággal kapcsolatban. Napi szinten gyűlik a szemét a Coop bolt előtti beton "virágágyás"-ban és körülötte. Ezek főként a "tüske" néven elhíresült röviditalos üvegek, de megtalálható itt rengeteg cigarettacsikk, zsebkendő, sörösdoboz, energia italos doboz és egyéb szemét is, melyet a szemetelők itt helyben vásárolnak és a bolt előtti a "virágágyás" mellett fogyasztanak el, majd ott hagyják a szemetet, pedig a szemetes ettől a helytől 10 méterre található. A látvány önmagáért beszél, a lakók panasza teljesen jogos! A szemetelés pedig közigazgatási szabálysértés, melyet a törvény büntet!

20220228_170016.jpg

20220228_165956.jpg

Viszont azt tudni kell, hogy a Coop bolt körüli ingatlan tömbtelek és a tömbtelkek tisztán tartására vonatkozóan a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986. (II.21.) ÉVM-EüM együttes rendelet 6. § (1) bekezdés c.) pontja, valamint Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a környezet és természetvédelem helyi szabályairól szóló 33/2012. (XI.12.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdése c.) pontja előírásait szükséges figyelembe venni, melyek szerint az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója, bérlője) köteles gondoskodni tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

Ezen jogszabályi előírások alapján nem elegendő az üzletek körüli 1 méter területsáv takarítása. Az érintett tömbtelekrész tisztán tartásáról az érintetteknek (Szombathelyi Coop Zrt., Perint Lakásszövetkezet, INTERTRAFIK Bt., Magyar Posta Zrt.) eggyüttesen kell gondoskodniuk.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a Pázmány Péter krt. 28. társasház, a Posta és a Trafik előtt nincsen köztisztasági probléma, viszont a Coop bolt előtt rendszeresen. Ezért kérem, az üzlet vezetőségét, hogy folyamatosan gondoskodjanak az üzletük körüljárását szolgáló teljes terület megtisztításáról! Köszönöm a lakók nevében!

nevtelenasasqwqwq.png

Ezt a szükséges feladatot szinte minden évben külön jelzi az önkormányzat a Coop bolt felé. Legutóbb 2019-ben volt egyértelműsítő levél a Coop vezetősége irányába, melyben a fentieket egyértelműen leírta az önkormányzat.

A mai napon a Közterület-Felügyelet munkatársai jelezték a Coop üzletben a problémát, ahol az üzletvezető és a  dolgozók pozitívan álltak a feladathoz és ígéretet kaptak a felügyelők, hogy rendbe teszik a helyszínt. Ezt rendszeresen visszatérő jelleggel ellenőrizni is fogják a felügyelők.

Én, mint önkormányzati képviselő rendszeresen kértem a Féhe Kft-t, hogy végezzék el a takarítást, a köztisztaság megtartása érdekében egy hulladékgyűjtőt is kihelyeztettem a bolt elé. Ezen felül probléma még az is, hogy minden évben méteres gazok nőnek ki az épület oldalán, melyet szintén a boltnak kell eltávolítania. 

Szeretném, ha az üzlet tulajdonosai pozitívan állnának az ügyhöz, Szombathelyhez, a mi közös otthonunkhoz,  elősegítve ezzel a szép városkép kialakítását, vonzóbbá téve azt a helyet is ahová a vásárlóik nap, mint nap betérnek.

FRISSÍTÉS:

Megtörtént a terület takarítása az üzlet részéről. Köszönjük!

275169064_1515060328891603_4701472352173271993_n.jpg

süti beállítások módosítása